Έντονες αντιδράσεις για τη σύλληψη Ρώσου σκηνοθέτη.- Καταχράστηκε δημόσιο χρήμα;

Η σύλληψη του διάσημου Ρώσου σκηνοθέτη Κιρίλ Σερεμπρένικοφ και καλλιτεχνικού διευθυντή της πρωτοποριακής θεατρικής σκηνής «Γκόγκολ-Τσεντρ» της Μόσχας που έγινε στην Αγία Πετρούπολη κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της νέας του ταινίας και ο οποίος στη συνέχεια μεταφέρθηκε συνοδεία των ανδρών ασφαλείας στην Μόσχα, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του Νμτίτρι Χαριτόνοφ, με την κατηγορία ότι καταχράστηκε δημόσιο χρήμα, έχει προκαλέσει πλήθος αποριών και αντιδράσεων στον καλλιτεχνικό, δημοσιογραφικό και πολιτικό κόσμο της Ρωσίας, ακόμα και ανθρώπων που πρόσκεινται στο περιβάλλον του Ρώσου προέδρου και της ρωσικής κυβέρνησης.

Για πολλούς αναλυτές, η σύλληψη του Σερεμπρένικοφ απηχεί τις έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις που συντελούνται αυτή την περίοδο στη Ρωσία και αναδεικνύουν τις «διαφωνίες» της πολιτικής ηγεσίας με τους μηχανισμούς ασφαλείας.
Μερικοί μάλιστα, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με τον Ρώσο ηθοποιό Γιεβγκένι Μιρόνοφ, αποσπάσματα της οποίας είχαν ακουστεί στον αέρα, είχε χαρακτηρίσει «βλάκες» όσους είχαν κάνει έρευνα στο σπίτι του Σερεμπρένικοφ και στο «Γκόγκολ-Τσεντρ» στις 23 Μαΐου, θεωρούν ότι η σύλληψη του Σερεμπρένικοφ ήταν η απάντηση που έδωσαν οι «βλάκες», δηλαδή οι μηχανισμοί ασφαλείας για να του υπενθυμίσουν προφανώς τη δύναμη της επιρροής τους.

Ανεξάρτητα, όμως, από τις όποιες ερμηνείες, ο ίδιος ο Σερεμπρένικοφ, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Tass κατά τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας, αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες δηλώνοντας ότι είναι αθώος. Λίγο αργότερα έξω από το θέατρο «Γκόγκολ- Τσεντρ», όπως μετέδωσαν ρωσικά μμε, έφτασαν δύο κλούβες και αυτοκίνητα της αστυνομίας, προφανώς επειδή οι αρχές φοβούνται τη διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας.

Έντονες αντιδράσεις επωνύμων

Παρά τους φόβους των αρχών για πιθανά επεισόδια, η σύλληψη του Ρώσου σκηνοθέτη προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στην ίδια τη Ρωσία. Ακόμη και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και νυν εντεταλμένος εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν αρμόδιος για τη διεθνή πολιτιστική συνεργασία Μιχαήλ Σβιντκόι, χαρακτήρισε τη σύλληψη «περιττό» μέτρο.

Ο ίδιος μάλιστα προέβλεψε ότι θα ενταθούν οι αντιδράσεις στο εξωτερικό. «Είναι εντελώς προφανές ότι αυτό θα προκαλέσει και μια συγκεκριμένη αντίδραση στο εξωτερικό. Είναι αντιληπτό ότι είμαστε αυτάρκεις και είναι θέμα εσωτερικό μας, αλλά επαναλαμβάνω ότι και στο περιβάλλον της διανόησης και όχι μόνο της διανόησης στη Ρωσία αλλά και στο περιβάλλον της θεατρικής διανόησης στο εξωτερικό η σύλληψη αυτή θα προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις, οι οποίες κατά την άποψή μου αυτή τη στιγμή δεν χρειάζονται σε κανέναν». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και διευθυντής του «Κέντρου στρατηγικών μελετών» Αλεξέι Κουντρίν, που συνεργάζεται με τη ρωσική κυβέρνηση, απηύθυνε έκκληση να μην συλληφθεί ο Σερεμπρένικοφ.

O πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Θεάτρου της Ρωσίας, Αλεξάντρ Καλιάγκιν, απευθύνθηκε προσωπικά στην ανακριτική επιτροπή της Ρωσίας με ανακοίνωσή του στην οποία αναφέρει ότι η σύλληψη του Σερεμπρένικοφ «είναι μέτρο ακραίο και αδικαιολόγητο».

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ