Αλ. Τσίπρας: “Πατριωτική κεντροδεξιά οι ΑΝΕΛ, έντιμος ο Π. Καμμένος”.- Η συνέντευξη στη ΔΕΘ.-

Με συνέντευξη τύπου, εφ’ όλης της ύλης, που κράτησε τρεις ώρες ο Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη ν 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο Πρωθυπουργός απέκλεισε την πιθανότητα να γίνουν εκλογές, ξεκαθαρίζοντας πως θα γίνουν στο τέλος της θητείας, το 2019. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για δημοψήφισμα.

Αναφερόμενος στη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο Αλέξης Τσίπρας τοποθέτησε τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο, στην πατριωτική κεντροδεξιά και όχι στην ακροδεξιά.
«Ο κ. Καμμένος ούτε στέλεχος του ΛΑΟΣ ήταν, ούτε στα νιάτα του κυκλοφορούσε με βαριοπούλες. Ήταν στη ΝΔ», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ο κ. Καμμένος είναι «έντιμος και πολύ καλός συνεργάτης. Η συνεργασία μας είναι εξαιρετική, διότι είναι έντιμη και ειλικρινής».

Για την επιστροφή των θεσμών στη Αθήνα και τις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως θα συγκαλέσει άμεσα υπουργικό συμβούλιο, καθώς η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κινηθεί με ταχύτατους ρυθμούς.

Αναλυτικότερα τα κύρια σημεία της συνέντευξης του πρωθυπουργού:

Ιδιαίτερη σημασία έδωσε στο σχέδιό του για την ελάφρυνση των φτωχότερων στρωμάτων. Αφού ανέφερε πρώτα ότι μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του είναι η ανάδειξη της Ελλάδας της παραγωγής, της δημιουργίας και του μόχθου, ο πρωθυπουργός μίλησε για την προοπτική να ξεφύγει η χώρα από τη σκληρή επιτροπεία των μνημονίων, με αλλαγή μείγματος πολιτικής υπέρ των πιο αδυνάμων.

Υπογραμμίζοντας την υπεραπόδοση στόχων τα έτη 2016 και 2017 και μέσω του περιορισμού της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, δίδεται η δυνατότητα -υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας- να υπάρχει αισιοδοξία όχι μόνο ότι θα πιάσουμε τους στόχους αλλά και για ένα δημοσιονομικό περιθώριο.

Και από το 2019 εν τέλει, θα δοθεί η δυνατότητα για τις αναγκαίες διορθώσεις που θα ελαφρύνουν πρωτίστως όσους έχουν επιβαρυνθεί από την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή. «Αυτός είναι ο στόχος μας και είμαστε αποφασισμένοι να τον προχωρήσουμε», σημείωσε με έμφαση ο πρωθυπουργός εκφράζοντας συγχρόνως την πεποίθησή του ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού επιθυμεί να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

Μέρισμα στους πιο αδύναμους

«Η δυνατότητα αυτή εξαρτάται από τη δυνατότητα να έχουμε δημοσιονομικό χώρο και να έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που είναι αρκετά αυστηροί και έχουν καταγραφεί στο μεσοπρόθεσμο» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου και στον Νίκο Ρούμπο για τη δυνατότητα να δοθούν φορολογικές ελαφρύνσεις ή έκτακτο επίδομα συνταξιούχων τα Χριστούγεννα.

«Θα έχουμε το δημοσιονομικό χώρο του 3,5% του πλεονάσματος προκειμένου να προβούμε στις απαραίτητες διορθώσεις από το 2019 και μετά. Πέραν αυτών που ήδη έχουμε προβεί και αναφέρομαι στην ψήφιση των λεγόμενων αντιμέτρων για το 2019 και το 2018 που είναι 1% του ΑΕΠ σε παροχές κοινωνικής στήριξης το 2019 και 1% του 2020 σε φορολογικές ελαφρύνσεις. Το 2016, είχαμε μια εκπληκτική υπεραπόδοση και μία από τις αιτίες που καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τις απαιτήσεις ορισμένων από τους δανειστές μας.

Και το 2017 είχαμε μια θετική υπέρβαση κοντά στο 1 δις κατά το πρώτο επτάμηνο. Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί κατά το επόμενο διάστημα αλλά η γενική εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε πάνω από τον στόχο και θα φροντίσουμε και φέτος να υπάρξει μέρισμα στους πιο αδύναμους» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Σύντομα η τρίτη αξιολόγηση

«Ο χρόνος ολοκλήρωσης μιας αξιολόγησης είναι πολύ κρίσιμο θέμα», δήλωσε από τη συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «είναι ηλίου φαεινότερον ότι τη βασική ευθύνη για την καθυστέρηση της 2ης αξιολόγησης δεν την είχε η ελληνική κυβέρνηση, (καθώς) τίθεντο ακόμη και ζητήματα που ήταν εκτός συμφωνίας».

Σύμφωνα με την προσέγγιση του κ. Τσίπρα, «δεδομένων των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών η ελληνική κυβέρνηση έχει παράξει πολύ σημαντικό έργο, είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν και προβλήματα που προσπαθούμε να επιλύσουμε, και προβλήματα συντονισμού, η προσπάθεια που καταβάλλουμε είναι μια προσπάθεια που αποδίδει. Δεν το λέω εγώ μόνον αλλά το εκτιμούν και οι εταίροι μας και τα διεθνή ΜΜΕ, θα το εκτιμήσουν οι αντικειμενικοί παρατηρητές στην Ελλάδα αν δεν το έχουν εκτιμήσει ήδη».

Σε σχέση με την τρίτη αξιολόγηση τόνισε: «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα στο πλαίσιο της συμφωνίας». Στο πλαίσιο αυτό γνωστοποίησε ότι άμεσα θα συγκαλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο και η κυβέρνηση θα πάρει τις συλλογικές εκείνες αποφάσεις, θα κάνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις «για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».

Δίπλα στον κόσμο της παραγωγής

«Είμαστε αποφασισμένοι το επόμενο διάστημα να βρεθούμε δίπλα στον κόσμο της παραγωγής», σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ιδίως δε, στον χώρο της μεταποίησης, όπως είπε. «Βλέπω μια Ελλάδα δημιουργική που αν επενδύσει στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, μπορεί να κάνει θαύματα», πρόσθεσε με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι αυτήν την Ελλάδα θα την ενισχύσει η κυβέρνηση αυτή.

Εάν έχω μια φιλοδοξία δεν είναι να αντιγράψω κανένα, αλλά σε ένα χρόνο από τώρα να είναι η κυβέρνηση μας που θα βγάλει τη χώρα από μια κρίση, που άλλοι την έβαλαν

«Το άρθρο προκάλεσε υπερβολικές αντιδράσεις και δέχθηκα επιθέσεις. Για όποιον το διάβασε είναι ξεκάθαρο πως οι διαφορές είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το εάν με το άρθρο του για τον Ανδρέα Παπανδρέου επιχειρούσε να ταυτισθεί μαζί του.

«Εκείνο που ενόχλησε», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «ήταν μια παράγραφος που μιλούσε για την ομοιότητα της πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα της περιόδου του 1981 και της περιόδου που ζούμε σήμερα. Αναφερόμουν στο συστημικό φόβο ενός συστήματος εξουσίας που τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε ονομάσει κατεστημένο της δεξιάς, τότε ήταν άλλες εποχές, τώρα είναι ένα κατεστημένο διαπλοκής που έχει μεγάλη ευθύνη για την χρεοκοπία της χώρας, το συστημικό φόβο απέναντι σε κάτι που θέλει να αλλάξει τα πράγματα και εμπνέει όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Στις μέρες μας, ο συστημικός φόβος απέναντι στα προτάγματα της κοινωνικής δικαιοσύνης της λαϊκής κυριαρχίας της δημοκρατίας της εθνικής ανεξαρτησίας. Πιστεύουμε σε αυτά τα προτάγματα και δίνουμε μάχη».

Εάν έχω μια φιλοδοξία δεν είναι να αντιγράψω κανένα, αλλά σε ένα χρόνο από τώρα να είναι η κυβέρνηση μας που θα βγάλει τη χώρα από μια κρίση που άλλοι την έβαλαν, είπε ο κ Τσίπρας. Ποιοι είναι αυτοί που μας οδήγησαν στην κρίση και εμφανίζονται τώρα σαν οι νοικοκύρηδες που θα έρθουν να νοικοκυρέψουν τα πράγματα;

«Εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε στη λειτουργία της δημοκρατίας τα κόμματα δεν είναι επιχειρήσεις» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το με ποιον τρόπο η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι θα πληρωθούν τα δάνεια των κομμάτων και συνέχισε: «Υπάρχει όμως ένα ηθικό ζήτημα. Αν σκοπεύουν να τα ξεπληρώσουν, εάν αισθάνονται ότι είναι χρήματα των φορολογουμένων που τα χρωστάνε και το δεύτερο είναι πού πήγαν αυτά τα χρήματα αυτά. Τόσο ακριβές ήταν οι προεκλογικές εκστρατείες; Ποιοι είναι αυτοί που μας οδήγησαν στην κρίση και εμφανίζονται τώρα σαν οι νοικοκύρηδες που θα έρθουν να νοικοκυρέψουν τα πράγματα». Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ «μεγάλο σκάνδαλο» και κατηγόρησε τα δυο κόμματα ότι διαλέγουν τη σιωπή.

Με την υγιή επιχειρηματικότητα

«Η κυβέρνηση είναι φιλική προς την υγιή επιχειρηματικότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην 82η ΔΕΘ και πρόσθεσε ότι κατηγορούν την κυβέρνηση εκείνοι που έχουν συνδέσει, όπως είπε, το όνομά τους με την μεγαλύτερη αποεπένδυση που έγινε ποτέ.

«Το 2016 έγινε ρεκορ σε άμεσες ξένες άμεσες επενδύσεις με το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2009. Το 2017 αναμένεται να πάμε σε ακόμη μεγαλύτερο ρεκόρ» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια να πολεμήσουμε παθογένειες όπως η γραφειοκρατία και η καθυστέρηση στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων που δεν έγιναν όμως κατά τη δική μας θητεία. Η διαφορά μας με τη νεοφιλελεύθερη άποψη είναι ότι εμείς θέλουμε υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον να προστατεύσουμε τις εργασιακές σχέσεις και το περιβάλλον. Αν καταστρέψουμε το περιβάλλον και το ανθρώπινο κεφάλαιο δεν θα έχουμε παραγωγή στη χώρα».

Θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις την τοποθέτηση Μακρόν για πολιτική εμβάθυνση της Ευρώπης. «Η θαρραλέα τοποθέτηση του Προέδρου Μακρόν για πολιτική εμβάθυνση της Ευρώπης μπορεί να δημιουργήσει μια νέα ελπίδα -και εγώ θα την στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις»: αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στη χώρα μας και τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν για την Ευρώπη από την επίσκεψη αυτή. Χωρίς να αρνηθεί πολιτικές διαφωνίες μαζί του, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για την προοπτική οικοδόμησης μιας νέας Ευρώπης. «Η Ελλάδα έχει υποστεί μια τιμωρητική λογική, το πρόβλημα είναι όταν οι κανόνες δεν ισχύουν για όλους και οι αποφάσεις παίρνονται πίσω από κλειστές πόρτες, και τότε γίνονται λάθη», συμπλήρωσε.

Για το κόμμα του κ. Καμμένου

Ο κ. Τσίπρας απέφυγε να εκφράσει την προτίμησή του για νικητή στις διεργασίες της Κεντροαριστεράς, λέγοντας πως «ακόμη κι αν είχα προτίμηση θα ήταν unfair να την πω, δεν έχω όμως», ενώ χαρακτήρισε «περίεργο ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι θέλουν να γίνουν αρχηγοί όταν δεν έχει διαμορφωθεί η πολιτική ταυτότητα του νέου φορέα».

Αναφερόμενος στον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, είπε: «Ο κ. Καμμένος και το κόμμα του είναι ένα κόμμα που προφανώς δεν βρίσκεται στον χώρο της αριστεράς, όμως είναι εξίσου άσχετο να πει κανείς ότι βρίσκεται στο χώρο της ακροδεξιάς. Δεν ήταν στα νιάτα του στον ΛΑΟΣ, ούτε κυκλοφορούσε με βαριοπούλες στα πανεπιστήμια. Στα πρώτα χρόνια των μνημονίων που συμπαρέσυραν τα πάντα διαφώνησε έντονα και κρατάει μια στάση έντιμη σε σχέση με τα πιστεύω του και δεν δημιουργεί προβλήματα στη συνεργασία. Και σε άλλες χώρες της Ευρώπης υπάρχουν τέτοιου είδους συνεργασίες. Η συνεργασία μας είναι εξαιρετική διότι είναι μια συνεργασία έντιμη. Και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ έχει εκτιμήσει την στάση Καμμένου και ο χώρος της πατριωτικής κεντροδεξιάς, διότι εκεί πιστεύω ότι ανήκει, έχει εκτιμήσει την στάση του ΣΥΡΙΖΑ».

Η προοπτική της Τουρκίας  στην ΕΕ

Είναι «λάθος να κλείνουμε την πόρτα και την προοπτική της Τουρκίας για την ΕΕ», τόνισε στην συνέχεια ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως είναι «λάθος να κλείνουμε την πόρτα στο διάλογο σε μια χώρα σαν την Τουρκία, ακόμη κι αν δεν πληρεί τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί», παίρνοντας μια σαφώς διαφορετική στάση από εκείνη πολλών Ευρωπαίων και ιδιαίτερα της Γερμανίας, όπου τελευταία εκφράζονται σαφείς αντιρρήσεις ως προς την ευρωπαϊκή προοπτική την Άγκυρα. «Η Τουρκία σημαντικός παράγοντας για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή».

Το εσωτερικό της ΝΔ

Πολύ σύντομα θα αρχίσουν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, προέβλεψε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας πως αυτή θα είναι η αντίδραση στην αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθείται. Παράλληλα, απέκλεισε το γεγονός «να πανικοβληθούμε κάτω από το βάρος συγκυριακών δημοσκοπήσεων και να αφήσουμε τη χώρα στην αστάθεια κάνοντας τη χάρη στον κ.Μητσοτάκη που πριν από κάθε αξιολόγηση ζητούσε εκλογές».

 Ξεχάστε μείωση του ΕΝΦΙΑ

Για το 2020 έχουμε ήδη ψηφίσει τη μείωση -αν δεν κάνω λάθος-κατά ένα ποσοστό γύρω στο 10% της συνολικής επιβάρυνσης στους πολίτες άρα και αυτό θα φέρει μια καλύτερη κατανομή στους φορολογούμενους, είπε ο κύριος Τσίπρας αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ και σε ενδεχόμενη μείωσή του, προσθέτοντας ότι: «Το πού θα κατανείμουμε τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί από το 2019 είναι μια κουβέντα στην οποία δεν έχουμε καταλήξει ακόμη με το οικονομικό επιτελείο. Κριτήριό μας θα είναι η κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτή την στιγμή υπάρχουν φόροι που είναι πιο άδικοι από τον ΕΝΦΙΑ και πρέπει να μειωθούν. Η μεγάλη περιουσία κάπως έχει δημιουργηθεί.”