Αναθεωρήθηκε στα 6,6 Ρίχτερ ο σεισμός της Κω

Δικαίωση του Σεισμολογικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

και του Εργαστηρίου Γεωφυσκής του Α.Π.Θ.

 

Προς τα πάνω αναθεώρησε το μέγεθος του σεισμού στην Κω το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού ΑΑστεροσκοπείο  Αθηνών υπολογίζοντάς το τώρα στους 6,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Νωρίτερα το πρωί το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είχε δώσει μέγεθος 6,7 Ρίχτερ, αλλά τελικά είχε επικρατήσει η μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, που ήταν 6,4 βαθμών. Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι δικαιώνεται η εκτίμηση των σεισμολόγων της Θεσσααλονίκης, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει οποιαδήποτε αντιπαράθεση.

Από τις 1:31 τα ξημερώματα που σημειώθηκε ο μεγάλος σεισμός συνολικά έχουν καταγραφεί 170 μετασεισμοί στην Κω, από τους οποίους 100 ειναι πάνω από 3 Ρίχτερ και 15 είναι μεγαλύτεροι από 4 Ρίχτερ.

Το γεγονός ότι το εστιακό βάθος του μεγάλου σεισμού είναι μόνο 8 χιλιόμετρα δείχνει, κατά τους επιστήμονες, ότι η εκτόνωση είναι πιο γρήγορη, αν και δεν αποκλείεται να σημειωθούν και άλλες ισχυρές δονήσεις με μέγεθος, που ενδεχομένως μπορεί να φτάσει κατά μια μονάδα κάτω από τον σφοδρό νυχτερινό σεισμό.

Πάντως οι επιστήμονες είναι σχετικά αισιόδοξοι, αλλά συνιστούν στον κόσμο να αποφεύγει τις διελεύσεις κάτω από παλιά κτίρια.