Γιούνκερ: Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα

«Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα, αλλά μεγάλο Έθνος και εγώ ερωτεύτηκα αυτό το Έθνος και σε όλη μου τη σταδιοδρομία προσπάθησα πάντα να σεβαστώ την αξιοπρέπεια  του ελληνικού λαού, γιατί δεν τη σέβονται όλοι οι Ευρωπαίοι.»

Αυτά τόνισε  ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην ομιλία του αμέσως μετά την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο σημείο που γυρίζει σελίδα. Επιστρέφουν η εμπιστοσύνη, σταθερότητα και ανάπτυξη» είπε και συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για την προσπάθεια. «Χαίρομαι για όσα η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός πραγματοποιούν. Είναι μια γιγάντια επίδοση. Η πρόοδος είναι απόρροια ευρύτατων μεταρρυθμίσεων που έχει πραγματοποιήσει η χώρα τα τελευταία δύο χρόνια» σημείωσε ο κ. Γιούνκερ. «Αποτίω», πρόσθεσε, «φόρο τιμής σε αυτούς τους Έλληνες που κανένας δεν ξέρει, στους φτωχούς της κοινωνίας, που αυτοί πληρώνουν το τίμημα, το αντίτιμο. Σε καμία άλλη χώρα δε θα ήταν αυτό δυνατό. Με πλήρη σεβασμό αποτίω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό. Κινούμαστε προς το μέλλον είναι ένα καλύτερο από αυτό που θα μπορούσαμε να φανταστούμε πριν χρόνια».

Ο πρύτανης του ΑΠΘ

«To ΑΠΘ πιστό στην δημοκρατική του παράδοση και τον ευρωπαϊκό του προσανατολισμό τιμά σήμερα έναν εξέχοντα ευρωπαίο φιλέλληνα», δήλωσε ο Πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας. «Για μας φυσικός χώρος είναι η Ευρώπη. Κύριες πρόεδρε, καλωσήρθατε στο σπίτι σας», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Μήτκας απευθυνόμενος στον κ. Γιούνκερ. «Η νομική σχολή και μαζί όλο το ΑΠΘ σας τιμούν για όσα κάνατε και συνεχίζετε να κάνετε για το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη. Σας τιμούν για όσα κάνατε και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα συνεχίσετε να κάνετε για την πατρίδα μας την Ελλάδα. Εκ μέρους του ΑΠΘ σας ευχαριστώ και σας καλωσορίζω στην πανεπιστημιακή μας κοινότητα», πρόσθεσε.

Κλείνοντας την ομιλία του, αυτό που ζήτησε από τον κ. Γιούνκερ ο πρύτανης του ΑΠΘ, είναι να θυμάται ότι στα χρόνια της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης το ευρωπαϊκό κεκτημένο της ποιοτικής ανώτατης εκπαίδευσης τίθεται εν αμφιβόλω στην Ελλάδα και αυτό συνιστά αδικία για τις σημερινές και αυριανές γενιές που απαιτούν την ίδια αν όχι καλύτερη μόρφωση που απόλαυσαν τα μεγαλύτερά τους αδέρφια. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από τον κ. Γιούκερ να πάρει πρωτοβουλίες για την άρση αυτής της αδικίας. «Γιατί η παιδεία και ο πολιτισμός συνθέτουν το κοινό μας παρελθόν και μόνο μέσω αυτών εξασφαλίζεται το κοινό μας μέλλον».

Τσίπρας: Κοντά στην ανάκαμψη

“Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ανάκαμψη, πλέον είμαστε αποφασισμένοι να ανακάμψουμε, αυτό είναι το μήνυμα”, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην αρχή της συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λίγη ώρα πριν την τελετή αναγόρευσης του προέδρου της Κομισιόν σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.
Ο κ. Γιούνκερ αναγνώρισε την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και δήλωσε ότι οφείλει φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για τις θυσίες που κάνει. “Η επίσκεψή σας λαμβάνει χώρα σε μια σημαντική στιγμή για την Ελλάδα. Σας ευχαριστώ πολύ για την ανακοίνωσή σας χθες ότι κινήθηκε η διαδικασία τερματισμού της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα, πολύ σημαντικό μήνυμα”, τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός και συνέχισε: “Οφείλω να σας υπενθυμίσω ότι η διαδικασία αυτή κινήθηκε το 2009 όταν το ελληνικό έλλειμμα ήταν στα 15,1% του ΑΕΠ. Τώρα βρίσκεται στο 1,2% ενώ οι προβλέψεις για το 2018 είναι πολύ αισιόδοξες και αυτό οφείλεται στις τεράστιες προσπάθειες που έχει καταβάλει ο ελληνικός λαός, στις θυσίες του ελληνικού λαού. Είναι μοναδική συγκυρία για την Ελλάδα. Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ανάκαμψη πλέον, είμαστε αποφασισμένοι να ανακάμψουμε. Αυτό είναι το μήνυμα”.
“Οταν πρωτοσυναντηθήκαμε στα τέλη του 2015 το έλλειμμα κινούνταν σε επίπεδα του 5,1%. Έχει ακολουθήσει πτωτική πορεία. Πλέον η χώρα βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε χθες την παύση αυτής της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος”, επισήμανε ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε: “Το είχαμε υποσχεθεί, άλλωστε, και έφτασε η στιγμή να εκπληρώσουμε την υπόσχεση μας. Οφείλω ένα φόρο τιμής στον ελληνικό λαό, στα φτωχότερα μέρη της κοινωνίας που έχουν υποφέρει πολύ περισσότερο από τους λοιπούς. Ο μέσος πολίτης έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες και οφείλω να το αναγνωρίσω αυτό στον ελληνικό πληθυσμό”.
ΠΗΓΗ ΑΠΕ – ΜΠΕ