21.6 C
Thessaloniki
Τετάρτη, Μάιος 22, 2019
Αρχική RUSSIAN NEWS Εκδηλώσεις τιμής για τον Ιωάννη Καποδίστρια στην Αγία Πετρούπολη

Εκδηλώσεις τιμής για τον Ιωάννη Καποδίστρια στην Αγία Πετρούπολη

Από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινωνικών Οργανώσεων της Ρωσίας με αφορμή τα 190 χρόνια διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών

 24/11/2018 14:54

Εκδηλώσεις τιμής για τον Ιωάννη Καποδίστρια στην Αγία Πετρούπολη

Του Θράσου Ευτυχίδη

Με ιδιαίτερη επισημότητα εορτάστηκαν στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας τα 190 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας με σειρά εκδηλώσεων της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινωνικών Οργανώσεων της Ρωσίας. Εμπνευστής και χρηματοδότης όλων των εκδηλώσεων o Ιβάν Σαββίδης. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή. Με την αφορμή των εκδηλώσεων, το Σάββατο 17 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αγίας Πετρούπολης διευρυμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινωνικών Οργανώσεων της Ρωσίας.

Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας

agia-petroupoli.JPG

Ομαδική φωτογραφία μετά τη λήξη του συμβουλίου.

Ο Ιβάν Σαββίδης κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών έκανε εκτεταμένη αναφορά στο θετικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνική Νεολαία της Ρωσίας με τις δράσεις και τα προγράμματά της. “Κάποτε παρακαλούσαμε τη νεολαία να έρθει μέσα στους συλλόγους μας, σήμερα μας επιβάλλει να επιταχύνουμε για να τη φτάσουμε” είπε σχετικά.

Αναφορές έκανε και στο έργο που επιτελεί η Ομοσπονδία, κατοχυρώνοντας μια θέση σεβασμού από τις άλλες εθνότητες της πολυεθνικής ρωσικής Ομοσπονδίας. Τέλος επανέλαβε τη θέση ότι η ομογένεια μπορεί να έχει κυρίαρχο ρόλο στην προσπάθεια που καταβάλλει η πατρίδα για να βγει από την κρίση.

Τον απολογισμό του έργου της Ομοσπονδίας τη χρονιά που πέρασε, παρουσίασε η συντονίστρια προγραμμάτων Μελίνα Λεωνίδου, ενώ αντίστοιχα τον απολογισμό της Νεολαίας και τον πλούσιο σε δράσεις προγραμματισμό παρουσίασε η πρόεδρος της Ελληνικής Νεολαίας Ευγενία Ποπόβα.

ireas-agiapetroupoli.jpg

Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή απετέλεσε η βράβευση με το μετάλλιο της Ομοσπονδίας, του πνευματικού Πατέρα των Ελλήνων της Ρωσίας, πατέρα Αλέξανδρου Γρηγοριάδη (Ολέγκ Ντομπρίσκιι). Το μετάλλιο που του απονεμήθηκε φέρει στο κέντρο των αετό της Σινώπης και κυκλικά τις λέξεις “Θεός, Αγάπη, Ελευθερία”. “Ανεξάρτητα από το περιβάλλον και τις συνθήκες, υπηρετώ τον Λαό μου” είπε ο πατέρας Αλέξανδρος αποδεχόμενος την τιμητική διάκριση.

Τιμή στον Ιωάννη Καποδίστρια

agalma-kapodistrias.jpg

Την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο-άγαλμα του Ιωάννη Καποδίστρια που βρίσκεται στην Ελληνική Πλατεία της Αγίας Πετρούπολης, από τον πρόεδρο και τα μέλη του συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Εκατοντάδες πολίτες της Αγίας Πετρούπολης συμμετείχαν στην ιδιαίτερα συγκινητική τελετή αφήνοντας λουλούδια στο μνημείο. Η επίσημη ελληνική πολιτεία εκπροσωπήθηκε στην τελετή από τον πρέσβη της Ελλάδος στη Μόσχα κ. Ανδρέα Φρυγανά και τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στην Αγία Πετρούπολη κ. Πάνο Μπεγλίτη, η Κυπριακή από τον γενικό πρόξενο κ. Δημήτριο Άσσο, ενώ η ρωσική πλευρά εκπροσωπήθηκε από τον επικεφαλής διεθνών σχέσεων της κυβέρνησης της Αγίας Πετρούπολης κ. Ευγένι Γκριγκόριεφ.

Σε δηλώσεις τους αμέσως μετά την τελετή τόσο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Ιβάν Σαββίδης, όσο και ο πρέσβης της Ελλάδος στη Μόσχα αναφέρθηκαν στην εμβληματική προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια αλλά και στη συμβολή του στο πλησίασμα των λαών των δύο χωρών.

Πρεμιέρα της ταινίας «Ιωάννης Καποδίστριας – Ο Μεγαλύτερος Έλληνας της Ρωσικής Αυτοκρατορίας»

Αμέσως μετά στον κινηματογράφο ΑΒΡΟΡΑ, πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα της ταινίας “ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ – Ο Μεγαλύτερος Έλληνας της Ρωσικής Αυτοκρατορίας”. Η ταινία έγινε πραγματικότητα χάρη στην χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη, της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινωνικών Οργανώσεων της Ρωσίας και το υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας με τη στήριξη του πρέσβη της Ελλάδος στη Μόσχα κ. Ανδρέα Φρυγανά.

Σημειώνεται πως για πρώτη φορά μία προσωπικότητα όπως του Ιωάννη Καποδίστρια, συνδετική των δύο λαών παρουσιάζεται μέσα από μία ταινία στη Ρωσία. Σε μια εποχή κατά γενική ομολογία δύσκολη στις σχέσεις των δύο χωρών η ταινία επιτυγχάνει το στόχο της επαναφέροντας στο προσκήνιο μια κοινή προσωπικότητα και αναδεικνύοντας κοινούς αγώνες σε μια εποχή αλλαγών για ολόκληρη την Ευρώπη, όπως αυτή που ακολούθησε την πτώση του Ναπολέοντα και την σύσταση της Ιερής Συμμαχίας.

Η ταινία απευθυνόμενη κύρια προς το ρωσικό κοινό, δίνει έμφαση στην περίοδο που ο Ιωάννης Καποδίστριας υπηρέτησε στη Διπλωματική Υπηρεσία της Αυτοκρατορικής Ρωσίας, στην εποχή που διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών του Τσάρου, παρουσιάζοντας το επιτυχημένο έργο του, αλλά και τις άοκνες προσπάθειές του να στηρίξει το επαναστατημένο γένος.

Χαιρετίζοντας την πρεμιέρα της ταινίας, ο κ. Φρυγανάς μίλησε για την πολυσχιδή εμβληματική φυσιογνωμία του Ιωάννη Καποδίστρια, “ενός μεγάλου Έλληνα που έφερε πιο κοντά τους δύο λαούς. Σήμερα αυτός ο ρόλος ανήκει στην ελληνική ομογένεια της Ρωσίας που αποτελεί τη γέφυρα διασύνδεσης των δύο λαών”, είπε σχετικά.

Ο Ιβάν Σαββίδης από την πλευρά του, τόνισε πως είναι μια πρώτη προσπάθεια ανάδειξης όλων αυτών που συνδέουν τους δύο λαούς.

Πριν την έναρξη οι συντελεστές της ταινίας με επικεφαλής τον αφηγητή της ταινίας ελληνικής καταγωγής ηθοποιό Ευκλείδη Κιουρτζίδη τίμησαν τον Ιβάν Σαββίδη για τη συνεισφορά του. Η ταινία κλείνει με μια τεράστια ελληνική σημαία να σκεπάζει την οθόνη.

Το επίσημο δείπνο που μετατράπηκε σε ελληνικό γλέντι

Η ημέρα ολοκληρώθηκε με επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο κ. Σαββίδης προς τους επισήμους, τους συντελεστές της ταινίας, τα μέλη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινωνικών Οργανώσεων της Ρωσίας, τη νεολαία, αλλά και πολλά μέλη της τοπικής ελληνικής κοινότητας.

Υπό τους ήχους του μπουζουκιού το δείπνο, δεν άργησε να εξελιχθεί σε ένα γνήσιο ελληνικό γλέντι που κράτησε μέχρι αργά τη νύχτα. Φυσικά από την εκδήλωση δε θα μπορούσε να είναι απών και ο ΠΑΟΚ μια που η ορχήστρα και ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Αντώνης έπαιξε τον ύμνο του αφιερώνοντας τον στον πρόεδρό του Ιβάν Σαββίδη.

ΠΗΓΗ makthes.gr