Θρασύτατες τουρκικές προκλήσεις από 11 μαχητικά στο Αιγαίο

Σε μια από τις προκλητικότερες επιχειρήσεις παραβίασης του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν την Τρίτη μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκίας, εκτελώντας θρασύτατες πτήσεις γύρω από ελληνικά νησιά ξεκινώντας από Λήμνο και Λέσβο και φτάνοντας μέχρι την Ρόδο.

Η παράθεση των αριθμών, όπως καταγράφηκε από την Πολεμική Αεροπορία, δείχνει ότι συνολικά 11 τουρκικά αεροσκάφη μπήκαν χωρίς άδεια στο FIR Αθηνών, έκαναν οκτώ παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και επτά παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Τα τουρκικά μαχητικά κινήθηκαν σε τέσσερα ζεύγη και μία τριάδα. Έμπαιναν κατά βούληση στο Αιγαίο, από νωρίς το πρωί, σχεδόν μέχρι τις 19:30 το απόγευμα. Η αποστολή των τουρκικών μαχητικών ήταν να εκτελούν πτήσεις γύρω από τα ελληνικά νησιά. Στην αρχή ανάμεσα σε Λήμνο-Λέσβο, Χίο-Σάμο ενώ αργά το απόγευμα πέταξαν γύρω από τη Ρόδο. Η τακτική τους ήταν να μπάινουν στο FIR Αθηνών, να εισβάλουν στον ελληνικό εναέριο χώρο και να ξαναβγαίνουν…

Τα μέτρα αντιμετώπισης των προκλήσεων ήταν σε κορύφωση από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Είναι ενδεικτικό ότι, έπειτα από πολύ καιρό, απογειώθηκαν μαχητικά αεροσκάφη επιφυλακής απ’ όλα τα νησιά, που οι πιλότοι βρίσκονται σε readiness. Από Λήμνο, Σκύρο αλλά και το Καστέλι της Κρήτης απογειώθηκαν τα ελληνικά F-16 και αναγνώρισαν τον σχηματισμό των τουρκικών αεροσκαφών που επέλεξαν να πετάξουν γύρω από τη Ρόδο. Αερομαχίες δεν σημειώθηκαν, αφού οι Τούρκοι κάθε φόρα που οι Έλληνες πιλότοι τους έβαζαν σε παραμέτρους επέλεγαν την απεμπλοκή και έφευγαν για να επιστρέψουν στις βάσεις τους.

Αξιωματικοί του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας δήλωναν προβληματισμένοι από την τακτική των Τούρκων. Είναι αξιοσημείωτο ότι δεν σέβονται ούτε το θερινό μορατόριουμ πτήσεων που προβλέπει ότι δεν γίνονται ασκήσεις και επιθετικές πτήσεις το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου για να μην επηρεαστεί ο τουρισμός και να μην δημιουργηθούν ζητήματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ασφάλεια των πτήσεων. Παραμένει περίεργο το γιατί οι Τούρκοι αποφάσισαν να προβούν σε τέτοιες προκλήσεις, κυρίως στο Βόρειο Αιγαίο. Μια εξήγηση είναι ότι   την προηγούμενη Παρασκευή 28 Ιουλίου η τουρκική πλευρά ενοχλήθηκε όταν ελληνικά μαχητικά προέβησαν στην εικονική αναχαίτιση τουρκικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών τύπου CN-235 που πετούσαν σε μεγάλο ύψος.