Κανονικά θα λειτουργήσουν τα μεταλλεία Χαλκιδικής. Άρχισε “εποικοδομητικός” διάλογος.-

Την προσωρινή αναβολή της αναστολής εργασιών, που είχε ανακοινωθεί πρόσφατα και θα ίσχυε από αύριο ανακοίνωσε η Eldorado Gold, οπότε συνάγεται ότι θα συνεχιστεί η λειτουργία των μεταλλείων Χαλκιδικής.

Προηγήθηκαν, συνάντηση εκπροσώπων των εργαζομένων το πρωί με τον γγ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μιχάλη Βερροιόπουλο, και με τη διοίκηση της εταιρείας, αλλά και, την προηγούμενη εβδομάδα, η έναρξη της διαδικασίας διαιτησίας μεταξύ του Δημοσίου και της εταιρείας καθώς και η έκδοση των αδειών που απαιτούνταν για τη λειτουργία της Ολυμπιάδας.

Συγκεκριμένα από την Eldorado Gold εστάλη η ακόλουθη ανακοίνωση:

“Η Eldorado Gold Corporation ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε εποικοδομητικό διάλογο με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με αντικείμενο την ανάπτυξη της επένδυσης των Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής, της θυγατρικής της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.». Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, που αποτελούνται από τα υποέργα των Σκουριών, της Ολυμπιάδας και το μεταλλείο στο Στρατώνι, έχουν αδειοδοτηθεί το 2011 από το Ελληνικό Κράτος βάσει μίας ενιαίας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).

Ο George Burns, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold, σχολίασε: “Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τον εποικοδομητικό διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη με το ΥΠΕΝ. Πέραν αυτού, την προηγούμενη εβδομάδα το ΥΠΕΝ εξέδωσε μια σειρά αδειών ρουτίνας για το έργο της Ολυμπιάδας, οι οποίες εκκρεμούσαν εδώ και πολύ καιρό. Σαν αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων, έχουμε αποφασίσει την προσωρινή αναβολή της απόφασής μας να θέσουμε τα έργα μας στη Χαλκιδική σε καθεστώς συντήρησης”.

Ο κ. Burns συμπέρανε: “Διατηρούμε το δικαίωμα να θέσουμε τα έργα μας σε καθεστώς συντήρησης και να λάβουμε άμεσα νομικά μέτρα για να προστατέψουμε την Εταιρεία και τα δικαιώματά μας στην Ελλάδα, σε περίπτωση που ο διάλογος με το ΥΠΕΝ αποδειχθεί ανεπιτυχής. Παράλληλα, είμαστε πεπεισμένοι ότι η διαδικασία της διαιτησίας που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα από την Ελληνική Κυβέρνηση θα ολοκληρωθεί εγκαίρως και αποτελεσματικά, προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών.”

Άλλες πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώθηκαν ανέφεραν ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυποιυργου του Καναδά με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ σχετικό διαμεσολαβητικό ρόλο φέρεται ότι έπαιξε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

Μετά τις εξελίξεις αυτές άρχισε η αποχώρηση των μεταλλωρύχων, που είχαν κατέβει πάλι στην Αθήνα και συμμετείχαν σε δυναμική κινητοποίηση με σύνθημα “Κάτω τα χέρια από τα μεταλλεία’.