Ν. Παππάς: Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση με σταθερά και σίγουρα βήματα

«Η χώρα μας, πραγματικά, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει και να φοβηθεί, ούτε από τους γείτονές της, ούτε από τους ανταγωνιστές της, ούτε βεβαίως από τους λιγότερο φίλους της στη γειτονιά. Βγαίνει από την κρίση με σταθερά και σίγουρα βήματα, έχει άρτιο επιστημονικό και ανθρώπινο δυναμικό, έχει ένα καταπληκτικό ανάγλυφο, έχει μία μοναδική θέση στον χάρτη που μπορεί να καταστήσει τη χώρα μας μοναδική ως ρόλο στην παγκόσμια οικονομία και αυτό έχουμε χρέος να το κατακτήσουμε όλοι μαζί με δημιουργικό διάλογο, δηλαδή οι πολιτικές δυνάμεις, οι ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας, οι δυνάμεις της οργανωμένης επιχειρηματικότητας και βεβαίως ο τοπικός και περιφερειακός τύπος». Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, μιλώντας σήμερα στο 6ο αναπτυξιακό συνέδριο που διοργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος», στην Πάτρα.

Παράλληλα, ο κ. Παππάς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στον τομέα των μεταφορών και να γίνει κόμβος για την παγκόσμια οικονομία, προσθέτοντας ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν σε πολύ σημαντικό βαθμό την ανάπτυξη.

Ειδικότερα, όσον αφορά στις μεταφορές, είπε πως «οι μεγάλες οικονομικές παγκόσμιες δυνάμεις βλέπουν ότι στην Ελλάδα μπορούν να έρχονται προϊόντα από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και σε μία με μιάμιση μέρα να μεταφέρονται στη βόρεια Ευρώπη, μία ανεπτυγμένη αγορά, η οποία έχει 400 εκατομμύρια πληθυσμό και τα επόμενα χρόνια θα έχει μεγάλες ανάγκες σε ενέργεια, σε υπηρεσίες μεταφορών, σε υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, σε υπηρεσίες εμπορίου και βεβαίως και στην περιοχή της βόρειας Αφρικής, η οποία δεν πρέπει να υποτιμάται, αφού έχει επίσης περίπου 400 εκατομμύρια πληθυσμό και τα επόμενα χρόνια θα έχει τεράστιες ανάγκες σε υποδομές και προϊόντα».

«Οι δυνατότητες συνανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής είναι μεγάλες και εξαρτώνται και από τον ρόλο που εμείς θα καταφέρουμε να παίξουμε, αν δηλαδή θα καταφέρουμε να καταστήσουμε τη χώρα μας έναν κόμβο δίκαιης ανάπτυξης». Όμως, για να γίνει αυτό, «η χώρα μας πρέπει να έχει αξιόπιστα δίκτυα και στους αυτοκινητόδρομους» συμπλήρωσε. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Παππάς τόνισε την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων, σημειώντας ότι εκτός από τους αυτοκινητόδρομους χρειάζονται και σύγχρονα δίκτυα τηλεπικοινωνιών.

Όσον αφορά την εθνική ψηφιακή στρατηγική, επισήμανε ότι «αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα έχει τέσσερα προγράμματα, τα οποία αφορούν την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς και της συνδεσιμότητας νέας γενιάς, δηλαδή της σύνδεσης που αξιοποιεί την τεχνολογία οπτικών ινών για το διαδίκτυο» ενώ ανακοίνωσε ότι «αυτές τις μέρες ξεκινά σε περιοχές της Αθήνας ένα πρόγραμμα, το οποίο λειτουργεί με τη μέθοδο της επιδότησης της ζήτησης».

 

Οι πράξεις βίας και οι ακρότητες αφορούν περιορισμένες ομάδες, ανέφερε ο Ν. Παππάς για τη Συμφωνία των Πρεσπών

 

Αναφορές στη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Ελλάδα, έκανε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, μιλώντας σήμερα στην Πάτρα.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί μία χώρα, η οποία βρίσκεται στα βόρεια σύνορά μας, μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τα εθνικά μας συμφέροντα, τη στιγμή, μάλιστα, που αυτήν την ώρα έχουμε στο τραπέζι μία λύση, κατά την οποία για πρώτη φορά οι γείτονες μας λένε ότι δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την αρχαία ελληνική ιστορία» επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παππάς, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν ήταν έτσι το προηγούμενο διάστημα».

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι «έχει γίνει από εκεί μία τομή, αλλάζει το όνομα και το Σύνταγμα, καταλαβαίνουν και αυτοί ότι είναι ανάγκη για το μέλλον τους να έχουν καλές σχέσεις με την Ελλάδα και η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται, αντίθετα έχει υποχρέωση να διεκδικήσει και να κατακτήσει τον ηγετικό της ρόλο στη Βαλκανική, έναν ρόλο που καμία άλλη χώρα, λόγω μεγέθους, υπαρκτών προβλημάτων και γεωγραφικής θέσης δεν μπορεί να παίξει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ