Ο Γιούνκερ διδάκτωρ στη Θεσσαλονίκη

Σε διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. θα αναγορευτεί ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Πέμπτη, κάτω από αυστηρά μέτρα ασφφαλείας, καθώς αναμένονται στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πολλοί άλλοι επίσημοι. Η αναγορευση γίνεται με το σκεπτικό της έμπρακτης αναγνώρισης της προσφοράς του κ. Γιουνκερ στην πρωταρχία των αξιών του ευρωπαϊκού πολιτικού και νομικού πολιτισμού.

Η Τελετήθα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017 και ώρα 20.00, στo Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Κτίριο Μ1).

Με αφορμή την αναγόρευση του Προέδρου Γιούνκερ, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας δήλωσε:  «Η Αναγόρευση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Γιούνκερ, έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό για το Πανεπιστήμιό μας, που είναι σταθερά προσανατολισμένο στη σύγχρονη δυτική σκέψη και στα ευρωπαϊκά ιδεώδη. Άλλωστε, όπως ο κ. Γιούνκερ υποστηρίζει, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο οφείλουμε να επενδύσουμε στους νέους ανθρώπους και να χτίσουμε μια καλύτερη Ευρώπη, “μια Ευρώπη οικοδομημένη με τα κράτη – μέλη και όχι εναντίον τους”. Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα, ο κ. Γιούνκερ υπερασπίζεται σθεναρά τη θέση της χώρας μας στο ευρωπαϊκό σύνολο και αναγνωρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός, αποτίοντας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, φόρο τιμής στο θάρρος του».

Για το ίδιο θέμα ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Πάνος Καρβούνης δήλωσε: «Η επικείμενη αναγόρευση του Προέδρου Γιούνκερ, ως έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς του στις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτικού και νομικού πολιτισμού, τιμά τον ίδιο αλλά και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ακόμη και τώρα, ίσως αρκετοί δεν γνωρίζουν τη συμβολή του Προέδρου Γιούνκερ στην υπόθεση της Ελλάδας. Και αυτό όχι μόνο από συμπάθεια στη χώρα μας, αλλά κυρίως, από βαθιά πίστη στα ευρωπαϊκά ιδεώδη και στην αξία της διατήρησης της ευρωπαϊκής συνοχής. Ο Πρόεδρος Γιούνκερ ανήκει σε αυτό το εξέχον είδος των πεπεισμένων Ευρωπαϊστών, αυτών που δεν διανοούνται άλλο δρόμο πέραν της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Γι’ αυτό και σε μια δύσκολη στιγμή για την Ευρώπη, άνοιξε το διάλογο μέσω των προτάσεων της Λευκής Βίβλου, συμβάλλοντας ουσιαστικά σε μια αλλαγή κλίματος που ήδη διακρίνεται αλλά και στην ανανέωση επί της ουσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Το Πρόγραμμα της Τελετής

– Προσφώνηση από τον Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητή Γεώργιο Δέλλιο

– Προσφώνηση από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα

– Έπαινος του τιμώμενου από την Αναπληρώτρια Πρύτανη Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΑΠΘ, Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής, Δέσποινα Κλαβανίδου

– Αντιφώνηση και ομιλία από τον τιμώμενο, με θέμα: «Ελλάδα και Ευρώπη: Ένα ταξίδι ανθρωπισμού»