Πάνος Καρδαράς, μέλος Δ.Σ. του Ο.Λ.Θ. Το μεγάλο άνοιγμα στα Βαλκάνια

Αναβαθμίζεται ο ρόλος της Θεσσαλονίκης

Η πρόσφατη τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη πήρε μεν αρκετή δημοσιότητα, αλλά δεν έλαβε την βαρύτητα, που θα άξιζε σαν ένα μεγάλο γεγονός με πολυδιάστατη σημασία. Κι αυτό ίσως γιατί συνέπεσε με την εδώ παρουσία του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την ίδια μέρα, αλλά και με άλλα γεγονότα εσωτερικών πολιτικών αντιπαραθέσεων, που δεν μας επιτρέπουν να βλέπουμε προς τα έξω με την δέουσα προσοχή.

Και αναφέρομαι σε πολυδιάστατη σημασία διότι αν διαβάσουμε την κοινή διακήρυξη των ηγετών των τριών χωρών Αλέξη Τσίπρα, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Μπόικο Μπορίσοφ θα διαπιστώσουμε ότι δίνει έμφαση στο τρίπτυχο ασφάλεια, σταθερότητα, συνεργασία.

Αυτές οι τρεις λέξεις έχουν ιδιαίτερη αξία για την Ελλάδα, αν αναζητήσουμε βαθύτερα τον συμβολισμό και την ουσία τους.

Α. Με την ασφάλεια επιδιώκεται η αίσθηση της ειρηνικής συνύπαρξης των γειτονικών χωρών, χωρίς τριβές και αντιπαραθέσεις, κάτι που προεξοφλεί την αφοσίωση στην πρόοδο και στην ευημερία των λαών. Και έχει βαρύνουσα σπουδαιότητα η λέξη ασφάλεια, αν αναλογιστούμε τι γίνεται σε άλλα σημεία της ευρύτερης περιοχής, όπως Μέση Ανατολή, Συρία, Βόρεια Αφρική κ.λ.π. Περισσότερο όμως ενδιαφέρει την χώρα μας η εμπέδωση αυτού του κλίματος προς βορράν, καθώς τα πράγματα είναι διαφορετικά με την εξ ανατολών γείτονα. Και καθώς μάλιστα τον τελευταίο καιρό οι προκλήσεις είναι πιο συχνές, λόγω των ερευνών στα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και εξαιτίας του τορπιλλισμού των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού από την Άγκυρα.

Β. Με την σταθερότητα επιδιώκεται η διατήρηση δημοκρατικών πολιτικών ισορροπιών στα Βαλκάνια, ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των πολιτών σε ένα περιβάλλον, που δεν θα επηρεάζεται από γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς και εξυπηρέτηση συμφερόντων μεγάλων δυνάμεων. Άλλωστε η πρόσδεση των Βαλκανικών χωρών στην Ευρώπη και η προοπτική ένταξης και της Σερβίας την Ε.Ε. προοιωνίζονται καλύτερες μέρες με αφοσίωση στις αρχές του πολιτισμού και των θεσμών κοινωνικής συνοχής, που αποτελούν πλέον κεκτημένο για τους λαούς της Δύσης. Σε αυτήν την προοπτική η Ελλάδα διαδραματίζει προφανώς σημαντικό ρόλο, αφού βρίσκεται στον κεντρικό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γ. Με την λέξη συνεργασία είναι προφανές ότι δίνεται έμφαση στον τομέα της οικονομίας, της επιχειρηματικότητας, της τεχνολογίας, της καινοτομίας, του εμπορίου και της διάνοιξης νέων αγωγών επικοινωνίας για κοινές δράσεις μέσα στο παγκοσμιοποιημένο οικονομικό σύστημα. Εδώ η Ελλάδα μπορεί να παίξει επίσης κυρίαρχο ρόλο, λόγω σημαντικής εμπειρίας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, με γνώση κανονισμών και μεθόδων αντιμετώπισης των διεθνών ανταγωνιστικών πιέσεων, της νομοθεσίας για το εμπόριο και τα εργασιακά ζητήματα, καθώς και της προόδου στον τομέα των επιστημονικών επιτευγμάτων.

Κυρίαρχο ρόλο στην συνεργασία αυτή θα παίξει οπωσδήποτε και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με την προοπτική της μεγάλης ανάπτυξής του, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός. Αυτό σημαίνει ότι οι δρόμοι προς τα Βαλκάνια ξεκινούν από εδώ, από την Θεσσαλονίκη, ώστε να μπορούμε πλέον να λέμε με αισιοδοξία ότι εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή, που θα δώσει στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας τον πραγματικό της ρόλο ως σπουδαίου εμπορικού, παραγωγικού και πολιτιστικού κέντρου της νοτιοανατολικής Ευρώπης.