Πληροφορίες για την 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.- Πυρετώδεις οι προετοιμασίες.-

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες και το στήσιμο περιπτέρων για την 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς το πρωί του Σαββάτου ανοίγουν οι πύλες της με τις μεγαλύτερες προσδοκίες για εντυπωσιακή επιτυχία, λόγω του πλήθους των συμμετοχών, αλλά και του ενδιαφέροντος για αφίξεις περισσοτέρων από κάθε φορά Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Όπως είνι γνωστό η Κίνα βρίσκεται στο επίκεντρο της 82ης ΔΕΘ, δίνοντας τον τόνο στη διοργάνωση  αλλά οι διεθνείς συμμετοχές είναι πολύ περισσότερες και προέρχονται από άλλες 17 χώρες: Κύπρος, Σλοβακία, Πολωνία, Λουξεμβούργο, Νότια Αφρική, Αρμενία, Ινδονησία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, Ινδία, Ουκρανία, Σερβία, Ρωσία, Τουρκία, Ιταλία, Αίγυπτος και Ιράν.

Σε μια συμβολική ένδειξη για την τιμητική συμμετοχή της Κίνας η Θεσσαλονίκη έχει γεμίσει χρυσοκόκκινα κινεζικά φαναράκια, κάτω από τα οποία θα περνούν οι περίπου 250.000 αναμενόμενοι επισκέπτες της διοργάνωσης, οι οποίοι έχουν “κλείσει” κάθε διαθέσιμη κλίνη στα ξενοδοχεία της πόλης-

Εκτός από τις επίσημες κρατικές συμμετοχές  στην 82η ΔΕΘ λαμβάνουν μέρος και 43 επιμελητήρια από όλη τη χώρα, με 360 επιχειρήσεις, με σημαντικές συμμετοχές από πλευράς των μελών της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και με ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις από τον Οργανισμό Entreprise Greece, ενώ περιορισμένη στο 5%-7% είναι η συμμετοχή του δημόσιου τομέα.

Σχολιάζοντας την κριτική που κατά καιρούς δέχεται η διοργάνωση της ΔΕΘ, η οποία ενίοτε αποκαλείται “πανηγύρι” (λόγω των συναυλιών) ή αφορμή για διαδηλώσεις, ο κ. Τζήκας επισήμανε: «Καταφέραμε να καταστήσουμε την έκθεση ένα πολυγεγονός που συνδέει το επιχειρηματικό κομμάτι με το ψυχαγωγικό, το πολιτιστικό και το πολιτικό. Το πολιτικό αποτελεί προίκα για την πόλη, παρά την κριτική για τις διαδηλώσεις και (…) καλούμε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή».

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, συνεχάρη το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΘ και τους κύριους Τζήκα και Ποζρικίδη για την παραμονή τους στη διοίκηση, επισημαίνοντας ότι αυτή αποδεικνύει ότι οι επιτυχημένες διοικήσεις δεν αλλάζουν και δεν πρέπει να αλλάζουν, ενώ πρόσθεσε ότι ίσως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ΔΕΘ, που η Θεσσαλονίκη δεν αναμένει τον πρωθυπουργό μόνο για τα εγκαίνια, αφού αυτός, όπως και οι υπουργοί έχουν πολυήμερη παρουσία στην πόλη.

Παράλληλες εκδηλώσεις και εισιτήρια

Οι επιμέρους ενότητες της 82ης ΔΕΘ καλύπτουν ένα ευρύ πεδίο ενδιαφερόντων, από την εκπαίδευση, την αυτοκίνηση, την ενέργεια μέχρι την ομορφιά, την γαστρονομία, την καινοτομία, το e-gaming κ.ά., με πολλές δράσεις και εκδηλώσεις. «Στην ενέργεια και στη δόμηση, συμμετέχουν φέτος όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και όλες οι επιχειρήσεις παροχής φυσικού αερίου», επισήμανε ο Διευθύνων Σύμουλος Κυριάκος Ποζρικίδης, ενώ πρόσθεσε ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης το αφιέρωμα Automotion στο αυτοκίνητο, το Φεστιβάλ Τέχνης Επιστήμης Τεχνολογίας του ευρωπαϊκού προγράμματος Artecitya, καθώς και η υποστήριξη των προσφύγων σε συνεργασία με την Greece Communitere και το όχημα ZERO FUEL.

Στην καινοτομία συμπεριλαμβάνεται και το εξαιρετικά πετυχημένο φεστιβάλ “eGAMING”, το μεγαλύτερο gaming festival των Βαλκανίων. Η ενότητα της Akademia εστιάζει στην εκπαίδευση και τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας, ενώ στην Γαστρονομία γεύσεις και νοστιμιές απ΄ όλη την Ελλάδα θα παρουσιαστούν σε μια σειρά από εκδηλώσεις και events.

Στο σκέλος της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης, η έκθεση παρουσιάζει καθημερινές συναυλίες τραγουδιστών του ελληνικού πενταγράμμου και πολιτιστικά δρώμενα, το θεματικό πάρκο «Οι Μυστικοί Κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά», το Μουσείο του Φραπέ, σε συνεργασία με τη Nestle, την αναπαράσταση της μεγάλης πυρκαγιάς του 1917 κα. Ακόμη συνεχίζεται η επιτυχημένη συνεργασία της CHEAPART και της ΔΕΘ-HELEXPO, με την 3η διοργάνωση της CHEAPART, ενώ διοργανώνεται και το επετειακό 50ο Ράλλυ Δ.Ε.Θ.

Το εισιτήριο εισόδου στην έκθεση είναι 5 ευρώ, για πολύτεκνους και ΑΜΕΑ 3 ευρώ (δωρεάν τα παιδιά από 3 ετών και κάτω), υπάρχουν και οικογενειακά εισιτήρια που επιτρέπουν την είσοδο όλες τις ημέρες, ενώ τα ΑΜΕΑ με κινητικά προβλήματα δεν πληρώνουν.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ