Π. Καρδαράς: Για την αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης απαιτείται να κοπεί ο «ομφάλιος λώρος» με το «χθες»

Μετά την ανάληψη καθηκόντων του στη νέα διοίκηση του ΟΛΘ, ο Πάνος Καρδαράς μέλος του Δ.Σ του ΟΛΘ, τονίζει τρεις λέξεις που είναι αναγκαίες για τον νέο ρόλο της Θεσσαλονίκης.

«Ασφάλεια, σταθερότητα, συνεργασία, αυτές οι τρεις λέξεις έχουν ιδιαίτερη αξία για την Ελλάδα, ας αναζητήσουμε βαθύτερα τον συμβολισμό και την ουσία τους. Με αυτές τις λέξεις πρέπει να προφυλάξουμε τη Θεσσαλονίκη, της οποίας ο ρόλος αναβαθμίζεται» αναφέρει ο Πάνος Καρδαράς.
Ασφάλεια
«Με την ασφάλεια επιδιώκεται η αίσθηση της ειρηνικής συνύπαρξης των γειτονικών χωρών, χωρίς τριβές και αντιπαραθέσεις, κάτι που προεξοφλεί την αφοσίωση στην πρόοδο και στην ευημερία των λαών. Για να καταλάβουμε τι σημαίνει η λέξη «ασφάλεια», αρκεί να συλλογιστούμε την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, Συρία, Βόρεια Αφρική κ.λ.π. Τα θέματα με τις γείτονες χώρες πρέπει να λυθούν και μερικές καταστάσεις να εκτονωθούν, καθώς τον τελευταίο καιρό οι προκλήσεις είναι πιο συχνές, λόγω των ερευνών στα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και εξαιτίας του τορπιλισμού των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού από την Άγκυρα» σχολιάζει σχετικά με την ασφάλεια.
Σταθερότητα και συνεργασία
«Με την σταθερότητα επιδιώκεται η διατήρηση δημοκρατικών πολιτικών ισορροπιών στα Βαλκάνια, ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των πολιτών σε ένα περιβάλλον, που δεν θα επηρεάζεται από γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς και εξυπηρέτηση συμφερόντων μεγάλων δυνάμεων. Άλλωστε η πρόσδεση των Βαλκανικών χωρών στην Ευρώπη και η προοπτική ένταξης και της Σερβίας την Ε.Ε. προοιωνίζονται καλύτερες μέρες με αφοσίωση στις αρχές του πολιτισμού και των θεσμών κοινωνικής συνοχής, που αποτελούν πλέον κεκτημένο για τους λαούς της Δύσης. Σε αυτήν την προοπτική η Ελλάδα διαδραματίζει προφανώς σημαντικό ρόλο, αφού βρίσκεται στον κεντρικό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με την λέξη συνεργασία είναι προφανές ότι δίνεται έμφαση στον τομέα της οικονομίας, της επιχειρηματικότητας, της τεχνολογίας, της καινοτομίας, του εμπορίου και της διάνοιξης νέων αγωγών επικοινωνίας για κοινές δράσεις μέσα στο παγκοσμιοποιημένο οικονομικό σύστημα. Εδώ, η Ελλάδα μπορεί να παίξει επίσης κυρίαρχο ρόλο, λόγω σημαντικής εμπειρίας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, με γνώση κανονισμών και μεθόδων αντιμετώπισης των διεθνών ανταγωνιστικών πιέσεων, της νομοθεσίας για το εμπόριο και τα εργασιακά ζητήματα, καθώς και της προόδου στον τομέα των επιστημονικών επιτευγμάτων» δηλώνει σχετικά με την σταθερότητα και την συνεργασία που πρέπει να υπάρχει.

Ο ρόλος της Θεσσαλονίκης και του ΟΛΘ
«Έχοντας δεδομένο αυτές τις τρεις «λέξεις», η Θεσσαλονίκη μπορεί να έχει κυρίαρχο ρόλο, με το λιμάνι της, το οποίο έχει προοπτική μιας μεγάλης ανάπτυξής. Η Θεσσαλονίκη είναι η «πύλη» των Βαλκανίων και αυτό μπορεί να δώσει στην Μακεδονίας μας τον πραγματικό της ρόλο, αυτό του σπουδαίου εμπορικού, παραγωγικού και πολιτιστικού κέντρου της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αρκεί να κοπεί άπαξ και διαπαντός ο ομφάλιος λώρος με το «χθες», γιατί πιστεύω δεν υπάρχουν περιθώρια για επιστροφή σε συνταγές και συμπεριφορές του παρελθόντος» κατέληξε ο Πάνος Καρδαράς.