Σήμερα αρχίζει το 2ο Thessaloniki Summit για ισχυρή βιομηχανία.- Ομιλίες Τσίπρα και Μητσοτάκη.-

Σήμερα αρχίζει το 2ο Thessaloniki Summit το οποίο διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), σε συνεργασία με την Συμεών Τσομώκος ΑΕ – Delphi Economic Forum  στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

Μήνυμα του φετινού Summit είναι «Ισχυρή και Ανταγωνιστική βιομηχανία ως προϋπόθεση για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο», το οποίο θα αναπτυχθεί στις εξής επτά ενότητες: 1) Οι νέες στρατηγικές προκλήσεις στην Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο: πώς επηρεάζουν την Περιφέρεια, 2) Προς ένα εθνικό οικονομικό σχέδιο και στρατηγική για την ανάπτυξη, 3) Θεσμοί, δημόσιο χρέος και ανάπτυξη, 4) Οδηγοί της ανάπτυξης για την οικονομία της Βορείου Ελλάδος, 5)Χρηματοδοτώντας την ανάπτυξη, 4) Ο νέος ενεργειακός χάρτης στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, 5) Υποδομές και διασυνδεσιμότητα στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, 6) Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα, 7) Υποβοηθώντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας.

H 2η Σύνοδος της Θεσσαλονίκης τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου ενώ θα παρέμβουν με ομιλίες για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αύριο Παρασκευή 6 Οκτωβρίου και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, σε αντίστοιχα δείπνα.

Η καινοτομία της εφετινής διοργάνωσης είναι η υλοποίηση σειράς επτά παράλληλων ταυτόχρονων συνεδριακών εκδηλώσεων από τους ακόλουθους φορείς: τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τον Όμιλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, την Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη, τη διαΝΕΟσις, την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Enterprise Europe Network Hellas. Το Thessaloniki Summit 2017, πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την υποστήριξη της ΔΕΘ-HELEXPO και του -Enterprise Europe Network Hellas.

Αθ. Σαββάκης, πρόεδρος ΣΒΒΕ: “Σχεδόν αδύνατη η έξοδος από την κρίση χωρίς τη βιομηχανία”

«Σχεδόν αδύνατη» είναι η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση χωρίς τη βιομηχανία, γεγονός που φαίνεται ότι έχει επιβεβαιωθεί επί του πρακτέου επτά χρόνια μετά τη σαφή εκδήλωσή της, όπως επισήμανε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης.

Ενόψει της 2ης Συνόδου της Θεσσαλονίκης (Thessaloniki Summit), που πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή στην πόλη, ο κ.Σαββάκης επισήμανε ότι στη διάρκεια του διημέρου ο επιχειρηματικός κόσμος προσδοκά να ακούσει «εξαγγελίες ουσίας και πλάνα εφαρμόσιμα και ρεαλιστικά», δια στόματος τόσο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, όσο και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη. Πλάνα που όπως είπε θα αντιμετωπίζουν τα “γνωστά προσκόμματα” για τη βιομηχανία, την περιφέρεια και την κοινωνία: τη γραφειοκρατία, την υπερφορολόγηση και το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, ιδίως σε ό,τι αφορά την ενέργεια.

Ο κ. Σαββάκης χαρακτήρισε ακόμη ώς θετικό το γεγονός ότι και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, που θα μιλήσουν στο Thessaloniki Summit το βράδυ της Πέμπτης (ο κ.Μητσοτάκης) και το βράδυ της Παρασκευής (ο κ. Τσίπρας), έχουν πλέον εντάξει τη βιομηχανία και τη μεταποίηση στον δημόσιο διάλογο, ως κάτι που είναι κοινά αποδεκτό ότι πρέπει να στηριχθεί, προκειμένου η χώρα να εξέλθει από την κρίση. Άλλωστε, η επαναφορά της βιομηχανίας στο επίκεντρο της αναπτυξιακής πολιτικής της Ελλάδας είναι ένας στόχος επί μακρόν επιδιωκόμενος από τον ΣΒΒΕ και θα αποτελέσει το κέντρο βάρους των ομιλιών και συζητήσεων και στη 2η Σύνοδο της Θεσσαλονίκης.

«Το Thessaloniki Summit, στο οποίο φέτος θα πραγματοποιήσουν ομιλίες 60 διακεκριμένοι ομιλητές (40 από την Ελλάδα και 20 από το εξωτερικό), έχει ήδη καταστεί εξαιρετική πλατφόρμα για τη δημιουργία συνεργειών μεταξύ των policy makers: εταιρειών, πολιτείας, τραπεζών, Ευρωπαϊκής Ενωσης και κοινωνίας. Τα συμπεράσματα του συνεδρίου στόχος είναι να μεταφερθούν στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, για να καταστούν βάση σύνθεσης μέτρων πολιτικής για τη βιώσιμη και δυναμική ανάπτυξη με focus στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας» επισήμανε ο κ. Σαββάκης και πρόσθεσε ότι θέματα που ετέθησαν στην προηγούμενη διοργάνωση, όπως η ανάγκη δημιουργίας εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων και απλοποίησης/κωδικοποίησης των αδειοδοτήσεων έχουν εν πολλοίς υλοποιηθεί.

Η έλλειψη ρευστότητας και το brain drain στελεχών τα κυριότερα προβλήματα για τη βιομηχανία. Αντίθετα, ανοιχτό παραμένει το μέτωπο της έλλειψης ρευστότητας, αφού «κάθε φορά που καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι με τις τράπεζες έχουμε το ίδιο πρόβλημα: αυτές έχουν λεφτά και δεν ξέρουν πού να τα δώσουν και εμείς θέλουμε χρήματα και δεν ξέρουμε πώς να τα πάρουμε». ‘Ολο το σύστημα, πρόσθεσε, κινείται προς μια νέα ρύθμιση και σίγουρα μεσολαβεί μια περίοδος προσαρμογής, στη διάρκεια της οποίας πρέπει και οι δύο πλευρές να επιδείξουν ευελιξία. Κατά τον κ. Σαββάκη, ακόμη και όσες επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση στις χρηματοδοτήσεις του τραπεζικού συστήματος αντιμετωπίζουν προβλήματα με το υψηλό κόστος του χρήματος, καθώς οι ανταγωνιστές της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή γεωγραφική γειτονιά της δανείζονται ακόμη και με μηδενικά επιτόκια.

Σε ό,τι αφορά τον αναπτυξιακό νόμο, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ επισήμανε ότι «θα περίμενε κάποιος ότι ένα τέτοιο εργαλείο θα συνοδευόταν από ρευστότητα» και πρόσθεσε: «τα χρηματοδοτικά εργαλεία δεν είναι δυνατόν να είναι οριζόντια. Χρειάζονται και εργαλεία κλαδικά για τομείς με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά». Σε σχέση με το στελεχιακό δυναμικό της βιομηχανίας και των μεταποιητικών επιχειρήσεων, ο κ. Σαββάκης επισήμανε ότι το brain drain στελεχών συνιστά σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα, κάτι που θα φανεί ιδίως «την επόμενη μέρα».

Ερωτηθείς για την πορεία των βορειοελλαδικών βιομηχανικών επιχειρήσεων μέχρι στιγμής φέτος, ο κ. Σαββάκης επισήμανε ότι τα αποτελέσματα από τα μέλη του ΣΒΒΕ συμβαδίζουν με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, με κάποιους κλάδους να σημειώνουν σημαντική ανάκαμψη σε σχέση με πέρυσι (πχ, τρόφιμα, αγροδιατροφή και δορυφορικές του τουρισμού δραστηριότητες) και άλλους να υστερούν.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ