Σκοπιανό: Οι ξεκάθαροι και οι διπρόσωποι

Του Γάννη Μοιρα, Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Περιφερειακού Συμβούλου Αττικής από την Ενότητα Πειραιά

Θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα είναι το Σκοπιανό και ο εσωτερικός πολιτικός αντίκτυπος. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουμε ξεκάθαρη θέση από το 2012, έτος ίδρυσής μας: όχι στη χρήση του όρου “Μακεδονία” ή παραγώγου.

Γιατί;

 • Πρώτον, πληγώνει τις εθνικές ιστορικές ευαισθησίες πολύ κόσμου, τις οποίες και σεβόμαστε.
 • Δεύτερον, η επίσημη και αμετάκλητη χρήση του όρου, θα αποτελεί στο διηνεκές εργαλείο αναθεωρητισμού και μεγαλοϊδεατισμού από τους εθνικιστές της FYROM που παραμένουν -δυστυχώς!- ισχυροί.Επίσης, θεωρούμε αμφίβολο αν το σχέδιο συμφωνίας είναι λειτουργικό και βιώσιμο ως προς την εφαρμογή του πάνω σε ένα πληθυσμό διαφορετικών εθνοτήτων.

  Από την άλλη πλευρά, ξεκάθαρος είναι και ο κυβερνητικός μας εταίρος, που κινείται πάνω στη γραμμή Βουκουρεστίου, δηλαδή λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων.

  Μάλιστα, στο σχέδιο συμφωνίας περιγράφεται ότι η FYROM:

  – δεν έχει σχέση με τους αρχαίους Μακεδόνες,

  – η δική της “μακεδονική” γλώσσα ανήκει στις νοτιοσλαβικές

  – αποσύρει εκφράσεις αλυτρωτισμού σε βάρος γειτονικών κρατών.

  ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κόμματα τα οποία δημιούργησαν και συντήρησαν επί δυόμιση δεκαετίες το πρόβλημα, παίζουν σήμερα παιχνίδια πολιτικού τζόγου. Υποκρίνονται ότι διαφωνούν τάχα με το κείμενο των Πρεσπών, ενώ επί χρόνια μέσα στη Βουλή δεσμεύονταν από κοινού πάνω στη γραμμή Βουκουρεστίου. Μάλιστα, κατά καιρούς διαπραγματεύονταν εκτρωματικές λύσεις όπως ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας – Σκόπια”, δίχως δικλείδες σε θέματα αλυτρωτισμού και παραχάραξης και κλοπής της αρχαίας Ιστορίας και Κληρονομιάς.

  Αλήθεια, πόσοι πολίτες γνωρίζουν ότι τα χρόνια που VMRO-DPMNE και Γκρουέφσκι έστηναν αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και μνημεία της “Μεγάλης Μακεδονίας”, η ΝΔ τους επιβράβευε πολιτικά, με την ψήφισή τους ως μέλος στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα;

  Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκτιμούμε ότι το σχέδιο συμφωνίας δεν θα ολοκληρώσει επιτυχώς τον κύκλο του μέσα στη FYROM. Αν, όταν και εφόσον όμως επιστρέψει εδώ, ζητούμε να ισχύσει η αρχή των 3/5 της Βουλής, δηλαδή πλαφόν 180 ψήφων, λόγω της εθνικής σημασίας του. Προφανώς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν “ναι”. Σίγουρα οι δικοί μας βουλευτές θα ψηφίσουν “όχι”.

  Να δούμε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τι πρόκειται να ψηφίσουν!

  Θα παραστήσουν, εξευτελιζόμενοι εντελώς, τους δήθεν “Μακεδονομάχους” ενάντια στα όσα έλεγαν και έπρατταν επί δυόμιση δεκαετίες, ή θα σηκώσουν το χέρι να ψηφίσουν “ναι”; Ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα ακολουθήσει όσα έλεγαν και έπρατταν ο πατέρας του ως πρωθυπουργός, η αδελφή του ως υπουργός Εξωτερικών, ακόμη και ο ίδιος μέχρι πριν λίγο καιρό, ή έχει την εντύπωση ότι μπορεί να εξαπατά το λαό ως πολιτικά διπρόσωπος;

  Στο μεταξύ και μέχρι να φτάσουμε εκεί, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛΛ συνεχίζουμε μαζί, παράγοντας πρόοδο και αποτελέσματα πάνω σε εθνικούς στόχους στους οποίους είμαστε κοινά προσηλωμένοι: την οριστική, δίχως κινδύνους για πισωγυρίσματα, έξοδό μας από τα μνημόνια και την επιτροπεία, την οικονομική χειραφέτησή μας με ασφαλή και συνεχή πρόσβαση στις αγορές, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία, την αποκατάσταση δεινών και αδικιών που υπέστησαν οι αδύναμοι της Κοινωνίας, τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη στο δημόσιο βίο και την τιμωρία όσων ρήμαξαν τη χώρα λεηλατώντας την.

  ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έβαλαν τη χώρα στην καταστροφή και ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛΛ την βγάζουμε.