Στη δικαιοσύνη το σκάνδαλο με τα λαθραία τσιγάρα, που διακινήθηκαν μέσω ΟΛΘ.

Μια από τις πιο σκανδαλώδεις υποθέσεις διακίνησης λαθραίων τσιγάρων από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που ήρθε στο φως μετά από πολλές προσπάθειες και έρευνα μετ΄εμποδίων.

Στη δίκη αυτή έχουν παραπεμφθεί με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης πέντε άτομα, διακινητές, υπάλληλοι του Ο.Λ.Θ. και ένας εκτελωνιστής, ενώ η υπόθεση έλαβε και πολιτικές διαστάσεις μετά από ερώτηση, που είχε καταθέσει στη Βουλή ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος. Είχε απαντήσει ο τότε υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος είχε παραδεχτεί ότι υπήρχαν ευθύνες για την εξαφάνιση μεγάλων ποσοτήτων λαθραίων τσιγάρων από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και είχε δώσει οδηγίες για να διερευνηθεί το σκάνδαλο προς κάθε κατεύθυνση.
Σύμφωνα με την ερώτηση, που είχε κάνει ο κ. Καμμένος τον Δεκέμβριο του 2014 είχαν εξαφανιστεί από την Αποθήκη 24 του ΟΛΘ δύο κοντέϊνερ με λαθραία τσιγάρα (Marlboro) με ζημία 3,1 εκ ευρώ από φόρους και δασμούς, που πλήρωσε ο ΟΛΘ. Αν είχε ακολουθηθεί ο δρόμος της καταστροφής των τσιγάρων το κόστος δεν θα ξεπερνούσε τις 50.000 ευρώ, ανέφερε ο βουλευτής.
Αργότερα εκποιήθηκαν από άλλη παρτίδα 34 κοντέίνερ με λαθραία τσιγάρα προς 450.000 ευρώ με αγοράστρια μια εταιρία, η οποία την επόμενη μέρα κήρυξε πτώχευση. Αυτό έβαλε σε προβληματισμό και προκάλεσε υποψίες ότι επρόκειτο για «στημένο» παιχνίδι.
Επιτακτικά ερωτήματα
Τα ερωτήματα όμως έγιναν πιο επιτακτικά και για τα δύο κοντέϊνερ με τα marlboro, που «εξαφανίστηκαν» υπό μυστηριώδεις συνθήκες. Σύμφωνα με αξιόπιστα δημοσιεύματα, τον Νοέμβριο του 2014 το Τελωνείο Θεσσαλονίκης ζήτησε ενημέρωση από τον ΟΛΘ για τα δύο αυτά κοντέϊνερ που παρέμεναν δεσμευμένα από το 2000 στις αποθήκες του λιμανιού. Η έρευνα αποκάλυψε ότι τα κοντέϊνερ είχαν «εξαφανιστεί» και η τότε διοίκηση του ΟΛΘ διεξήγαγε ΕΔΕ. Το τελικό πόρισμα στηρίχθηκε σε μια εκδοχή, από τις πολλές, που «κατέθεσε» ένας τότε αποθηκάριος, ορισμένος από την ΟΛΘ Α.Ε. ως μέλος στην Επιτροπή Επαλήθευσης των Αζήτητων Εμπορευμάτων, ότι φορτώθηκαν μαζί με τα εκποιηθέντα τσιγάρα των άλλων κοντέίνερ και διοχετεύτηκαν σε χώρες εκτός Ε.Ε.

Η ΕΔΕ όμως δεν εξέτασε τους πιθανούς άλλους τρόπους εξόδου των τσιγάρων από τις αποθήκες του ΟΛΘ, ίσως και την μεταφορά τους οδικώς, όπως είχε αναφέρει άλλη μαρτυρία. Ταυτόχρονα η ΟΛΘ Α.Ε. κατέβαλε άμεσα το ποσό των 3,6 εκατ. € στο Τελωνείο για τους διαφυγόντες δασμούς και φόρους των Μarlboro που είχαν βγάλει φτερά. Το Τελωνείο φαίνεται ότι, λαμβάνοντας τα χρήματα, «έκλεισε» την υπόθεση.
Ο ερωτών βουλευτής των ΑΝΕΛ είχε διαπιστώσει κενά και καθυστερήσεις στη διερεύνηση των υποθέσεων και έθεσε θέμα εσωτερικού ελέγχου στον ΟΛΘ, για τον οποίο είχε δώσει σχετικές διαβεβαιώσεις ο κ. Δρίτσας. Ο κ. Δρίτσας σύμφωνα με πληροφορίες δέχθηκε στο Υπουργείο του επίσκεψη δύο ατόμων από Θεσσαλονίκη που ο ένας εξ αυτών έδωσε σημαντικές πληροφορίες για την υπόθεση που ίσως παίξουν καθοριστικό ρόλο στη συνέχεια.

Ωστόσο παραμένουν τεράστια ερωτηματικά για το πως μεθοδεύτηκε η όλη υπόθεση και πως τελικά θα καθήσουν στο εδώλιο μόνο κάποιοι υπάλληλοι, ενώ η εκποίηση των λαθραίων τσιγάρων έγινε με αποφάσεις υψηλά ισταμένων και οι συνθήκες εξαφάνισης των δύο κοντέίνερ δεν ήταν άσχετη με τα κυκλώματα, που λυμαίνονταν τον ΟΛΘ.

Στέλεχος ΑΝΕΛ: Να ανοιχθεί ο κύκλος ευθυνών
Άνθρωποι, που γνωρίζουν καλά τα πεπραγμένα των διοικήσεων του ΟΛΘ τονίζουν ότι η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης δεν ανταποκρίνεται στη βαρύτητα όσων είχαν καταγγελθεί στη Βουλή και θα έπρεπε να ανοιχτεί περισσότερο ο κύκλος της διερεύνησης ευθυνών σε όλα τα επίπεδα. Το θέμα έχει ανακινήσει επανειλημμένα στέλεχος των Ανεξάρτητων Ελλήνων στη Θεσσαλονίκη, που γνωρίζει καλά το πως λειτουργούσαν τα κυκλώματα και ποια ήταν η στάση των εκάστοτε διοικήσεων, αλλά οι προσπάθειές του για περαιτέρω διαλεύκανση των υποθέσεων αυτών προσκρούει σε εσωτερικά εμπόδια και σε γραφειοκρατικού τύπου νοοτροπίες.
Το ίδιο στέλεχος πρόκειται να ξεκινήσει νέα προσπάθεια αποκάλυψης κυκλωμάτων, παρά το γεγονός ότι έχει μπει στο στόχαστρο ορισμένων παραγόντων, που βολεύονται με τη συγκάλυψη παρομοίων υποθέσεων, όταν μάλιστα οι ευθύνες αγγίζουν ψηλά ισταμένους. Είναι πιθανό κατά τη διάρκεια της δίκης, όταν τελικά διεξαχθεί τον Ιούνιο, να έρθουν στην επιφάνεια στοιχεία για τέτοιες ευθύνες.