Στο τραπέζι άμεσα το όνομα των Σκοπίων

 

Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων μπαίνει άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μετά τις δηλώσεις παραγόντων της νέας Σκοπιανής κυβέρνησης, που φαίνεται να ακολουθεί μια διαφορετική τακτική προσέγγισης με την Ελλάδα.

Ήδη ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ανακοίνωσε μιλώντας στη Βουλή ότι το θέμα της ονομασίας θα συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής το επόμενο διάστημα. Πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες θα έχει συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς με τον οποίο θα συζητήσει τις προτάσεις και τις εντυπώσεις που αποκόμισε από τις συναντήσεις που είχε στα Σκόπια, ο ειδικός εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ.

Μετά το ζήτημα που ανέκυψε ανάμεσα στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, σχετικά με την τοποθέτηση του κ. Καμμένου και την επίσημη θέση για την ονομασία της πΓΔΜ, ο κ. Κοτζιάς, αφού δήλωσε ότι δεν είναι θέμα της σημερινής Ολομέλειας, η οποία συζητεί το Κυπριακό, ενημέρωσε ότι «θα συζητήσουμε εν ησυχία το ζήτημα των Σκοπίων στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής».

«Περιμένουμε, θα δω αυτή την εβδομάδα που έρχεται, τον κ. Νίμιτς, ο οποίος ξαναέρχεται στην Ευρώπη για να συζητήσει τα θέματα που έχουν να κάνουν με το ονοματολογικό».

Ο κ. Νίμιτς, όπως είπε ο υπουργός, ήταν πριν πέντε μέρες στα Σκόπια, αλλά «ήταν αδύνατον να τον συναντήσω γιατί ήμουνα στη διαπραγμάτευση της Ελβετίας και εντός του επόμενου Σαββατοκύριακου θα τον συναντήσω. Θα συζητήσουμε και θα ακούσουμε ποιες είναι οι προτάσεις και οι εντυπώσεις του από τις συναντήσεις που είχε στα Σκόπια».