Συμφωνίες με Σερβία και Βουλγαρία

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΣΙΠΡΑ – ΒΟΥΤΣΙΤΣ – ΜΠΟΡΙΣΟΦ

Ιδιαίτερης σημασίας για την ενίσχυση του περιφερειακού ρόλου της Ελλάδας, χαρακτηρίζονται από την κυβέρνηση, οι επαφές που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς και τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, με τις τρεις χώρες Ελλάδα, Βουλγαρία και Σερβία να τονίζουν ότι μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο ως παράγοντας σταθερότητας.

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη σταθεροποίησης των εξελίξεων στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ στη σταθερότητα της οποίας όλοι προσδοκούν. Συμφώνησαν, παράλληλα, ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος, πράγμα που αποτελεί και προϋπόθεση για την ολόπλευρη στήριξη των τριών χωρών σε ότι αφορά την προοπτικής ένταξης της στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Η αναβάθμιση της συνεργασίας Ελλάδας – Σερβίας με τη θέσπιση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας και η δημιουργία ενός τριμερούς πλαισίου συνεργασίας σε ανώτατο επίπεδο Ελλάδας, Σερβίας και Βουλγαρίας αποτελούν, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των ηγετών, σημαντικά βήματα για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή.

Όπως επεσήμανε ο κ. Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη, η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Σερβία μπορούν να παίξουν έναν ουσιαστικό ρόλο, ως παράγοντες σταθερότητας στην περιοχή και χαρακτήρισε «ευτυχή συγκυρία» το γεγονός ότι η συνάντηση των ηγετών των τριών χωρών συνέπεσε με την επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για την αναγόρευση του σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, γιατί, όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί «σημαντικό αρωγό» στην προσπάθεια για ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στηρίζουμε απολύτως την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Στη κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο της Σερβίας Α. Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπ. Μπορίσοφ, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ένα σημείο σύμπτωσης απόψεων είναι η σταθεροποίηση στην ΠΓΔΜ. Υπογράμμισε πως συμφωνήσαμε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ουσιαστικό διάλογος για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία της χώρας.