ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΜΟΙΡΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΤΟ ΧΩΝΙ”

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σάλο έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για απόπειρα χρηματισμού βουλευτών των ΑΝ.ΕΛ από Ρώσους διπλωμάτες. Ποιοι και γιατί προσπάθησαν να στήσουν αυτήν την ιστορία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Λάβαμε καταγγελίες από στελέχη μας ότι έγιναν δέκτες έντονων πιέσεων να ψηφίσουν κατά της κυβέρνησης και να φύγουν από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Πιέσεων, που είχαν να κάνουν με ευθείες απειλές και με προσφορές χρηματισμού. Εμείς δεν είμαστε εισαγγελείς να κάνουμε έρευνες, να απευθύνουμε κατηγορίες και να ασκήσουμε διώξεις. Καταγγείλαμε δημόσια τι συμβαίνει και καλέσαμε τη Δικαιοσύνη να παρέμβει. Βρισκόμαστε στη διάθεσή της για καθετί περαιτέρω.

ΕΡ.: Το τελευταίο διάστημα είχατε εντοπίσει ύποπτες κινήσεις και συμπεριφορές εντός του κόμματος σας αναφορικά με το Σκοπιανό; Οι πρόσφατες αποχωρήσεις μπορεί να σχετίζονται με την υπόθεση των Ρώσων διπλωματών;

ΑΠ.: Σε ότι αφορά το Λαζαρίδη, οι δήθεν “λόγοι” που επικαλέστηκε καταρρέουν εμπρός στην αλήθεια των εξελίξεων. Είχαμε και έχουμε δεσμευτεί ότι διαφωνούμε με τη χρήση του όρου “Μακεδονία” από τη FYROM και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μην καταστεί επικυρωμένη επίσημη συμφωνία το σχέδιο συμφωνίας των Πρεσπών, ξεκινώντας από το αίτημά μας για πλειοψηφία 3/5 στη Βουλή. Εάν, φυσικά, αυτό το σχέδιο συμφωνίας ολοκληρώσει ποτέ όλα τα απαραίτητα βήματα μέσα στη FYROM, πράγμα αμφίβολο με βάση τις εσωτερικές αντιδράσεις. Υπολογίστε επίσης το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε ότι ένταξη της FYROM δεν υπάρχει, αν δεν ολοκληρωθεί η υπόθεση των Πρεσπών, καθώς και την απόφαση του ΣτΕ ότι οι υπογραφές Κοτζιά-Δημητρόφ δεν παράγουν νομικά τετελεσμένα, πόσο μάλλον ανεπίστρεπτα.
Σε ότι αφορά το Δημήτρη Καμμένο, τα αληθινά κίνητρά του είχαν προδιαγραφεί από την καθημερινή του προβολή σε “ΣΚΑΪ”, “Πρώτο Θέμα”, “Παραπολιτικά”. Πιο συχνά εμφανιζόταν εκεί ο ίδιος, παρά οι δημοσιογράφοι των Ομίλων αυτών, φροντίζοντας πάντα να ναρκοθετεί τη συνοχή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ και να αλλοιώνει το ιδεολογικό και πολιτικό προφίλ του κόμματός μας με τις δικές του ακραίες τοποθετήσεις και θέσεις.
Το ποιοι κρύβονται ή το τι κρύβεται πίσω από τις αποχωρήσεις θα φανεί στην πορεία. Ο βήχας, ο έρωτας και το χρήμα δεν κρύβονται.

ΕΡ.: Εκτιμάτε ότι η ένταση στις ελληνορωσικές σχέσεις και το ζήτημα του Σκοπιανού δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην εξωτερική πολιτική της χώρας;

ΑΠ.: Πιστεύουμε στην ελληνορωσική φιλία και συνεργασία, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι γίνονται σεβαστές η εθνική μας ανεξαρτησία και κυριαρχία. Και αυτό φυσικά ισχύει για τις διμερείς μας σχέσεις με όλα τα κράτη ανεξαιρέτως. Είναι κατανοητό ότι η Μόσχα έχει συμφέροντα στα Βαλκάνια και ότι δεν βλέπει με καλό μάτι την πιθανότητα ένταξης της FYROM σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Θα πρόσθετα, ότι των γεωπολιτικών και γεωοικονομικών της συμφερόντων άπτεται και το γεγονός ότι η χώρα μας καθίσταται ενεργειακός κόμβος ο οποίος εξασφαλίζει στην Ευρώπη ποικιλία δυνατοτήτων και επιλογών αναφορικά με την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών. Αλλά όλα αυτά αντιμετωπίζονται πάντα με διάλογο και ευθείες συμπεριφορές, ειδικά αν μιλάμε για έναν λαό με τον οποίο οι Έλληνες διατηρούμε ισχυρούς δεσμούς. Στο κάτω-κάτω, εμείς απελάσαμε δύο διπλωμάτες της Ρωσίας καταλογίζοντάς τους το παράπτωμα ότι μπλέκονταν στα εσωτερικά μας, δεν καταρρίψαμε αεροσκάφος τους όπως έκαναν το 2015 οι Τούρκοι, με δύο μάλιστα θύματα.

ΕΡ.: Πολλά ακούγονται και για το νέο δεξιό κόμμα Μπαλτάκου-Καμμένου. Πιστεύετε πως η δημιουργία του εξυπηρετεί σκοπιμότητες;

ΑΠ.: Μεταξύ ΝΔ και Χρυσής Αυγής, πάει να δημιουργηθεί μία Χ.Α. με κοστούμι και γραβάτα. Μία “σοβαρή Χρυσή Αυγή” όπως την οραματιζόταν το 2013 κεντρικός σχολιαστής του ΣΚΑΪ. Πρόκειται για μοχλό πίεσης του Σαμαρά (βλέπε παρουσία Μπαλτάκου) προς το Μητσοτάκη προκειμένου να συρθεί ακόμη δεξιότερα από εκεί που τον έχουν ήδη σύρει Γεωργιάδης, Βορίδης και άλλοι ακροδεξιοί. Αν ο Μητσοτάκης ενδώσει, όλοι αυτοί θα κολλήσουν στη ΝΔ, τάχα στο όνομα της “ενότητας” της Δεξιάς απέναντι στον “κίνδυνο” της Αριστεράς. Αν όχι, θα κοιτάξουν να κατακτήσουν μερίδιο επιρροής σε έναν ιδεολογικό και πολιτικό χώρο (εκείνον της Ακροδεξιάς) ο οποίος εμάς, ως Ανεξάρτητους Έλληνες, ούτε μας αφορά, ούτε μας επηρεάζει στο παραμικρό, δεδομένου ότι ο δικός μας προσανατολισμός βρίσκεται στο χώρο του Πατριωτικού Κοινωνικού Κέντρου όπως τον έχουν περιγράψει ο Πάνος Καμμένος και οι συνεδριακές μας αποφάσεις.

ΕΡ.: Η κυβερνητική συνοχή αντέχει μέχρι το τέλος της τετραετίας ή θα επαληθευτούν τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών;

ΑΠ.: Υπάρχει κοινή θέληση με το ΣΥΡΙΖΑ για να ολοκληρωθεί η τετραετία, με μοναδικό σκόπελο τη διαφωνία στο “Βόρεια Μακεδονία”. Σε ότι αφορά την κοινή μας ατζέντα, βγάζουμε επίσημα και ουσιαστικά την χώρα από τα μνημόνια στα οποία μας έβαλαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και αξιοποιούμε όλον τον πολιτικό χρόνο που έχουμε διαθέσιμο μπροστά μας προκειμένου να δυναμώσουμε το τρίπτυχο ανάπτυξη-απασχόληση-κοινωνική δικαιοσύνη και βέβαια, προκειμένου να γίνουν τα επόμενα αποφασιστικά βήματα στην ανοικτή υπόθεση των μεγάλων οικονομικών και πολιτικών σκανδάλων.