Σώμα με σώμα οι δυο πρώτοι στις εκλογές των δικηγόρων Θεσσαλονίκης. Τα αποτελέσματα στην Αθήνα.-

Στο δεύτερο γύρο θα κριθούν οι νικητές των δικηγορικών εκλογών σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, καθώς ουδείς εκ των υποψηφίων συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία στους τρεις μεγάλους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας.

Στη Θεσσαλονίκη Χρήστος Ράπτης και ο Ευστάθιος Κουτσοχήνας θα διεκδικήσουν σε μία εβδομάδα την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αρχαιρεσιών

Ο πρώτος, επικεφαλής του συνδυασμού «Δικηγορική Πρωτοπορία»,  συγκέντρωσε ποσοστό 17,40 % (606 ψήφους), ενώ ο δεύτερος, επικεφαλής του συνδυασμού «Η δικηγορία ΜΠΡΟΣΤΑ», έλαβε ποσοστό 17,14% (597 ψήφους). Χαρακτηριστικό της μικρής διαφοράς που χωρίζει τους δύο «φιναλίστ» (μόλις 9 ψήφοι) αποτελεί το γεγονός ότι η τελική κατάταξη διαμορφώθηκε με την καταμέτρηση και του τελευταίου εκλογικού τμήματος, όταν ο Χρ. Ράπτης ανέβηκε τελικά στην πρώτη θέση, αφήνοντας στη δεύτερη τον προπορευόμενο μέχρι τότε Ευστ. Κουτσοχήνα.

Ο επαναληπτικός γύρος ανάμεσα στους δύο παραπάνω υποψηφίους οι οποίοι κατέβηκαν με πολυσυλλεκτικά ψηφοδέλτια θα διεξαχθεί στις 3 και 4 Δεκεμβρίου.

Εκτός διεκδίκησης της προεδρίας βρέθηκε η Γιάννα Παναγοπούλου, επικεφαλής του συνδυασμού «Ανοιχτοί Ορίζοντες», που έδωσε μάχη για τη δεύτερη θέση, αλλά κατετάγη τελικά τρίτη, συγκεντρώνοντας ποσοστό 14,21% (495 ψήφους).

Συνολικά ψήφισαν 3.649 δικηγόροι επί συνόλου 5.820 εγγεγραμμένων μελών.

Σε δηλώσεις του, ο προερχόμενος από το χώρο της ΝΔ, Χρ. Ράπτης, ευχαρίστησε τους συναδέλφους του που τον τίμησαν με την ψήφο τους και δεσμεύτηκε ότι με την ίδια ευθύνη θα διεκδικήσει τη διοίκηση του Συλλόγου. Ο ίδιος – γενικός γραμματέας της απερχόμενης διοίκησης- πρόσθεσε ότι ενόψει του δεύτερου γύρου θα κινηθεί υπεύθυνα και συναδελφικά απέναντι σε όλους.

Από την πλευρά του, ο Ευστ. Κουτσοχήνας, αφού ευχαρίστησε με τη σειρά του όλους τους συναδέλφους του, τους κάλεσε ενόψει του επαναληπτικού γύρου να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες για «να πατήσουμε όλοι μαζί το κουμπί της επανεκκίνησης του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης». Τόνισε δε ότι η υποψηφιότητα του είναι ανεξάρτητη κομματικά, τονίζοντας ότι τα προβλήματα του κλάδου είναι κοινά.

Κάθε ψηφοφόρος ψήφισε ξεχωριστά για την εκλογή προέδρου και συμβούλων από τους συνδυασμούς. Η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων για την ανάδειξη των μελών του νέου διοικητικού συμβουλίου είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα. Η θητεία της νέας διοίκησης είναι 4ετής και ξεκινάει στις 1/1/2018.

Αναλυτικά, οι δώδεκα υποψήφιοι πρόεδροι – επικεφαλής συνδυασμών έλαβαν τα παρακάτω ποσοστά (ψήφους):

– Χρήστος Ράπτης «Δικηγορική Πρωτοπορία» 17,4% (606)

– Ευστάθιος Κουτσοχήνας «Η δικηγορία ΜΠΡΟΣΤΑ» 17,14% (597)

– Γιάννα Παναγοπούλου «Ανοιχτοί Ορίζοντες» 14,21% (495)

– Νικόλαος Αντωνιάδης «Σύγχρονη Δικηγορία» 8,81% (307)

– Πέτρος Σαμαράς «Σύγχρονο Ρεύμα Δικηγόρων» 8,81% (307)

– Στυλιανός Μαυρίδης «ACTUS» 8,21% (286)

– Αθανάσιος Αλεξόπουλος «Δικηγορική Συνεργασία – Ανεξάρτητοι» 6,35% (221)

– Ζήσης Κλεισιάρης Ζήσης «Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων» 5,14% (179)

– Ευστράτιος Δοξάκης, χωρίς συνδυασμό, 4,62% (161)

– Χρήστος Μπακέλλας «Αυτόνομη Κίνηση Δικηγόρων» 3,99% (139)

– Σοφία (Σόνια) Μελανεφίδου «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» 3,24% (113)

– Ευστάθιος Τσομίδης «Ανεξάρτητη Παράταξη Δικηγόρων Θεσσαλονίκης» 2,07% (72)

 

Βερβεσός και Αναστασόπουλος στην Αθήνα

Στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, πρώτος έκοψε το νήμα ο Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος θα μονομαχήσει στο δεύτερο γύρο, στις 3 και 4 Δεκεμβρίου 2017, με τον Δημήτρη Αναστασόπουλο για την προεδρία του μεγαλύτερου επιστημονικού συλλόγου της χώρας.

Ο μεγάλος κριτής πάντως της εκλογής του νέου προέδρου του ΔΣΑ αναμένεται να είναι η αποχή, η οποία για άλλη μία φορά ήταν ιδιαίτερα υψηλή στον πρώτο γύρο.

Με μεγάλη διαφορά

Πρώτος στις προτιμήσεις των συναδέλφων του ήρθε ο Δημ. Βερβεσός, τον οποίο, αν και κατεβαίνει ως υποψήφιος για τέταρτη φορά, οι «κρυφές» δημοσκοπήσεις τον εμφάνιζαν από την αρχή της εκλογικής «κούρσας» ως φαβορί.

Οι δυο «μονομάχοι» κατάφεραν να αφήσουν πίσω τους, σε φανερή απόσταση, τους συνυποψηφίους τους.

Ο Δημήτρης Βερβεσός, νυν σύμβουλος του ΔΣΑ , προέρχεται από τον κεντρώο χώρο, ενώ ο αντίπαλός του Δημήτρης Αναστασόπουλος χωρίς να έχει επίσημο κομματικό χρίσμα προέρχεται από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας .

Οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΔΣΑ κατατάσσονται με βάση τον αριθμό των ψήφων ως εξής : Δημήτρης βερβεσός, Δημήτρης Αναστασόπουλος, Φώτης Κωτσής, Παναγιώτης Περάκης, Θέμης Σοφός, Χριστίνα Κουντούρη, Νίκος Δαμασκόπουλος, Παναγιώτης Γαλετσέλλης, Αγγελος Βρεττός, Βασίλης Βραχιώτης, Θεόδωρος Μαντάς και Θεμιστοκλής Χατζηιωάννου.