Όσα φέρνει ο Μακρόν για οικονομία και επενδύσεις.-

Μήνυμα εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα και τους Έλληνες για την ανάκαμψη κομίζει ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αναμένεται στις 13:00 στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», ξεκινώντας τη διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα. Πρόκειται για μήνυμα εμπιστοσύνης προς το νέο κεφάλαιο που ανοίγεται για την ελληνική οικονομία και για την ανάκαμψη της Ευρώπης μέσω της Ελλάδας, του συμβόλου της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με πηγές της γαλλικής προεδρίας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας για την επίσκεψη στην Αθήνα του προέδρου της Γαλλίας υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε έργα υποδομών και επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, και με πιο γρήγορα βήματα στην ανάπτυξη.

«Θέλουμε να παίξουμε έναν θετικό ρόλο ως δύναμη σταθερότητας ειρήνης συνεργασίας, ως κόμβος ανάμεσα σε τρεις διαφορετικές ηπείρους και αυτή η δυνατότητα μπορεί να ενισχυθεί τόσο με την ανάπτυξη μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής -την εφαρμόζουμε δυόμισι χρόνια και αποδίδει καρπούς- όσο και από τη διαρκή προσπάθεια όχι μόνο να βγει η χώρα από την κρίση αλλά και να προσδώσει προστιθέμενη αξία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση”, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Με Τσίπρα στις 3.30 εφ όλης της ύλης

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου στις 15:30. Η ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνει την προσέλκυση γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα, τη σταθερή πρόσβαση της χώρας στις αγορές αλλά και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνέχεια του ευρωπαϊκού διαλόγου που ο Γάλλος Πρόεδρος επιχειρεί να ανοίξει από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του. Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μακρόν θα συζητήσουν για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ αλλά και το Κυπριακό.

Η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει να εξασφαλίσει τη στήριξη του Γάλλου Προέδρου ενόψει της επικείμενης τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επιδιώξει, μέσω των τοποθετήσεών του, παρέμβαση στον διάλογο για το μέλλον της ευρωζώνης και της ΕΕ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει την αναγκαιότητα για εμβάθυνση του κοινωνικού χαρακτήρα της ΕΕ και για αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, με έμφαση στον τομέα της ανάπτυξης. Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει στον Γάλλο Πρόεδρο το ενδεχόμενο της εξόδου του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, επιδιώκοντας τη στήριξη του Παρισιού σε ένα τέτοιο σενάριο.

Από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να επαναλάβει τις προτάσεις του για την αναγκαία, όπως την χαρακτηρίζει, μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών θεσμών. Επιπλέον, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πρόεδρος της Γαλλίας θα στείλει «ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στη χώρα-σύμβολο της ευρωπαϊκής κρίσης».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στην Ελλάδα θα είναι γεμάτη συμβολισμούς, με επίκεντρο την ομιλία για τη δημοκρατία που θα εκφωνήσει ο Εμανουέλ Μακρόν στον Λόφο της Πνύκας. «Οφείλουμε να συνοδεύσουμε την Ελλάδα στην θετικότερη αυτή φάση που ανοίγεται και που συμβολίζει, είμαστε σε θέση να ελπίζουμε, μία νέα φάση για την ευρωζώνη», αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγές της γαλλικής προεδρίας.

«Ο Πρόεδρος της Γαλλίας θέλει να στείλει το ισχυρό μήνυμα ότι η στήριξη της Γαλλίας συνεχίζεται και μετά την κρίση. Ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν παρών ως υπουργός Οικονομίας την κυβέρνηση Ολάντ στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης και είχε διαμορφώσει μία πολύ σαφή θέση: στήριξη της Ελλάδας και πάση θυσία αποφυγή ενός Grexit», αναφέρει επίσης το Γαλλικό Πρακτορείο.

Με 40 επιχειρηματίιες

Ο Γάλλος Πρόεδρος συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ, την υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό και 40 Γάλλους επιχειρηματίες.

Περί τους 140 Γάλλοι και Έλληνες επιχειρηματίες θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Μακρόν, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Στόχος, η επαφή της γαλλικής με την ελληνική επιχείρηση, σε ποικίλους τομείς σε όλα τα επίπεδα, ο εντοπισμός των δυσκολιών και των ευκαιριών.

Οι τομείς ενδιαφέροντος είναι η ενέργεια, οι υποδομές στις μεταφορές, το περιβάλλον και υπάρχει πληθώρα γαλλικών επιχειρήσεων που εκφράζουν ενδιαφέρον για την Ελλάδα, ανάμεσά τους, και εκτός των μεγάλων ομίλων, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και start ups που θα είναι παρούσες κατά την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα.

Την πρώτη ημέρα της επίσκεψης ο Πρόεδρος Μακρόν θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, θα μεταβεί στο λόφο της Πνύκας, όπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Γαλλίας θα απευθύνουν ομιλίες και το βράδυ ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και η σύζυγός του θα παραχωρήσουν προς τιμήν του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και της συζύγου του, επίσημο δείπνο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Πάνω από 2.000 αστυνομικοί επί ποδός

«Φρούριο» θα θυμίζει η Αθήνα, σήμερα και αύριο, λόγω της επίσκεψης του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, ενώ το κέντρο της πρωτεύουσας θα είναι απροσπέλαστο. Στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας συμμετέχουν περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί, ενώ σημειώνεται ότι οι αστυνομικές Αρχές είναι σε συναγερμό και έχουν στενή συνεργασία με τις αντίστοιχες γαλλικές.

Παράλληλα, σε «κλοιό ασφαλείας» θα τεθούν, εκτός των άλλων, η Γαλλική Πρεσβεία, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο Κολωνάκι, καθώς και επιχειρήσεις γαλλικών συμφερόντων. Tον περασμένο Νοέμβριο είχε σημειωθεί τρομοκρατική επίθεση με χειροβομβίδα στην Γαλλική Πρεσβεία, ενώ διαδοχικές εμπρηστικές επιθέσεις έγιναν τον Φεβρουάριο στο Γαλλικό Ινστιτούτο, που βρίσκεται πολύ κοντά στα Εξάρχεια. Επίσης, αργά χθες το βράδυ, σημειώθηκε επίθεση με μπογιά από αγνώστους στο Γαλλικό Ινστιτούτο, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία.

Οι μετακινήσεις του κ. Μακρόν αποτελούν ένα καίριο ζήτημα στον τομέα της ασφάλειας, σύμφωνα με την αστυνομία. Οι δρόμοι από όπου πρόκειται να περάσει ο Γάλλος Πρόεδρος θα κλείνουν από αρκετή ώρα πριν, ενώ θα γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος όλων ανεξαιρέτως των σημείων διέλευσης της αυτοκινητοπομπής από άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών. Ακόμη, εκατοντάδες αστυνομικοί με πολιτικά θα βρίσκονται σε όλα τα μέρη που πρόκειται να επισκεφθεί, ενώ ταυτόχρονα θα πετούν συνεχώς ελικόπτερα της Ελληνικής Αστυνομίας πάνω από τα σημεία όπου θα βρίσκεται ο κ. Μακρόν.

Οσον αφορά στο κέντρο της Αθήνας θα είναι απροσπέλαστο κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου, ενώ θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής του κέντρου. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες, ενώ τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από σήμερα το πρωί στις 10:00 και θα διαρκέσουν έως τις 15:00 της Παρασκευής.

ΠΗΓΗ  ΑΠΕ-ΜΠΕ