Ανάπλαση των χώρων της ΔΕΘ ζήτησε η Διοίκηση από τον Α. Τσίπρα.- Δεκτό το αίτημα.-

Στον στόχο της κυβέρνησης να οδηγήσει τη χώρα στην οριστική έξοδο από την κρίση τον Αύγουστο του 2018, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo και τους εργαζόμενους στη διεθνή έκθεση.  Όπως ανακοινώθηκε κατά τη συνάντηση, στη διοργάνωση που θα γίνει του χρόνου τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ.

Η διοίκηση της ΔΕΘ διατύπωσε το αίτημα για ανάπλαση του χώρου όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της και ο πρωθυπουργός αντέδρασε θετικά και είπε ότι αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η περαιτέρω διεθνοποίηση της ΔΕΘ.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την 82η ΔΕΘ ως προβολή στο μέλλον και πρόσθεσε : “Η ΔΕΘ είναι ένας υγιής οργανισμός που μπορεί να παράγει και να προσφέρει στην τοπική οικονομία, αλλά και στην οκονομία της χώρας, ενώ οι προσπάθειες διεθνοποίησης που καταβάλλει ο εθνικός εκθεσιακός φορέας συνάδουν με τη στρατηγική της κυβέρνησης”. Ευχαρίστησε τέλος τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo για το έργο που έχει επιτελέσει, υπογραμμίζοντας τη συλλογική προσπάθεια της εταιρείας με σκοπό την ενίσχυση της δυναμικής της Έκθεσης.

Την απαρχή μιας θετικής εξέλιξης για τη χώρα δείχνει η φετινή ΔΕΘ, σύμφωνα με την υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), κα Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, που υπογράμμισε τη σημασία του θεσμού.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, αναφέρθηκε στη διεθνοποίηση που έχει θέσει ως προτεραιότητα η Έκθεση, τονίζοντας μάλιστα πως φέτος η Κίνα, ως τιμώμενη χώρα, έχει βάλει ψηλά τον πήχη. Τόνισε δε πως ο εκθεσιακός φορέας εξάγει για πρώτη φορά εκθεσιακά προϊόντα, αναφερόμενος στο «Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας» που από το Νοέμβριο θα φιλοξενείται στη Ρώμη.

Την πλήρη κάλυψη του εκθεσιακού κέντρου που πέτυχε η 82η ΔΕΘ υπογράμμισε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, ο οποίος έκανε επίσης λόγο και για τον έντονα διεθνή χαρακτήρα της Έκθεσης, που μετρά 18 διεθνείς συμμετοχές. Τέλος, αναφέρθηκε στην περιφερειακή πολιτική που ακολουθεί η εταιρεία, ενώ υπογράμμισε και την ενίσχυση των κλαδικών διοργανώσεων του εθνικού εκθεσιακού φορέα.

Νωρίτερα και στην αρχή της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της ΔΕΘ-Helexpo Τάσο Τζήκα και τα μέλη της διοίκησης ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «αισθάνομαι στη Θεσσαλονίκη σαν στο δεύτερο σπίτι μου».

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να μάθει πόσες είναι οι συμμετοχές στη φετινή 82η ΔΕΘ και έδειξε ενδιαφέρον για τα κινέζικα φαναράκια με τα οποία έχει στολιστεί η έκθεση και το κέντρο της Θεσσαλονίκης καθώς η Κίνα είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή διοργάνωση.

Στο Περίπτερο της Κίνας

«Το γεγονός ότι η Κίνα είναι η τιμώμενη χώρα στην 82η ΔΕΘ είναι το αποκορύφωμα μιας σχέσης που τα τελευταία χρόνια ενισχύθηκε και έχει πολλά ακόμα να δώσει στο μέλλον», επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων του περιπτέρου της Κίνας στην έκθεση.

«Η στρατηγικής σημασίας πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Κίνας με τον “νέο δρόμο του μεταξιού”, να επενδύσει σε παγκόσμια κλίμακα πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, βρίσκει την Ελλάδα σε μια φάση ανάκαμψης από την οικονομική κρίση, σε μια περίοδο που πρέπει να αξιοποιήσει το σημαντικότερο συγκριτικό της πλεονέκτημα που είναι ότι η χώρα μας βρίσκεται στο αντάμωμα τριών Ηπείρων και να γίνει παγκόσμιο διαμετακομιστικό, εμπορικό και ενεργειακό κόμβο», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση σε εταιρίες της Κίνας να επενδύσουν στην Ελλάδα, τώρα που «η ελληνική οικονομία διψάει για επενδύσεις», όπως είπε χαρακτηριστικά, και σημείωσε: «Μετά τη μεγάλη επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά ακολούθησε μια σημαντική εκδήλωση ενδιαφέροντος για μια σειρά από επενδύσεις σε μια στιγμή που η ελληνική οικονομία πραγματικά διψάει για επενδύσεις. Η παρουσία κινεζικών επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική και είναι καλοδεχούμενη.

Υπογράμμισε πως «πέρα από την ανάπτυξη επενδυτικών δραστηριοτήτων σε μια σειρά τομείς της ελληνικής οικονομίας θα έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε επενδύσεις και εμπορικές σχέσεις σε τομείς που ακόμα έχουμε πολύ σημαντικές δυνατότητες, όπως στις τουριστικές ροές από την Κίνα στην Ελλάδα».

Στο σημείο αυτό χαιρέτισε την έναρξη απευθείας αεροπορικών πτήσεων στη γραμμή Αθήνα-Πεκίνο στις 30 Σεπτεμβρίου.

ΠΗΓΗ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΘ